Hva er gluten?

- Å spise glutenfritt bare fordi man tenker at det er sunnere, er ikke et smart valg, mener ernæringsfysiolog.

GLUTEN: Kornprodukter og pasta er rike på gluten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GLUTEN: Kornprodukter og pasta er rike på gluten. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Gluten er en type protein som finnes naturlig i kornsortene hvete, rug, spelt og bygg. Alle matvarer som inneholder disse kornsortene inneholder også gluten, sier klinisk ernæringsfysiolog Hanna Fjeldheim Dale.

Hun forteller at gluten er en super ingrediens i bakst fordi den gjør deigen smidig og elastisk, og danner luftlommer når deigen heves slik at den blir luftig.

Cøliaki

Ifølge Fjeldheim er gluten helt ufarlig og håndteres som regel av kroppen som andre typer proteiner vi spiser, med mindre man har en intoleranse mot glutenproteinet, eller den kroniske autoimmune sykdommen cøliaki.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Hanna Fjeldheim Dale. Foto: Privat
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Hanna Fjeldheim Dale. Foto: Privat Vis mer

- Cøliaki skyldes en overfølsomhet for gluten. De som rammes får en betennelse i tarmen dersom de spiser gluten, og tarmtottene brytes ned, slik at opptaket av næring fra tarmen reduseres. Mellom èn til to prosent av befolkningen har diagnosen cøliaki, og for dem er det helt nødvendig med et livslangt glutenfritt kosthold for å holde seg friske, forklarer ernæringsfysiologen.

- Ikke et smart valg

Hun sier det er ingen grunn til å unngå gluten dersom man ikke lider av cøliaki, hveteallergi, eller diagnosen ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

- Glutenfrie produkter har ofte lavere fiberinnhold og er mindre næringsrike en matvarene de byttes ut med dersom man bruker mye glutenfrie ferdigprodukter. Det er derfor ikke sunnere å spise glutenfritt, dersom man tåler gluten, sier hun og utdyper:

- Dersom man utelukker glutenholdige produkter fullstendig fra kostholdet, utelukker man samtidig en rekke næringsrike matvarer som diverse fullkornsprodukter og grovbrød. Å spise glutenfritt bare fordi man tenker at det er sunnere, er ikke et smart valg.

image: Cøliaki skal ikke selvdiagnostiseres

Cøliaki skal ikke selvdiagnostiseres

Ikke påvisbart

Ifølge Shuo-Wang Qiao, professor ved avdeling for immunologi ved Rikshospitalet, klarer man ikke å påvise vevsødeleggelse, eller unormale laboratorieprøver hos dem som ikke har cøliaki og spiser gluten. Dette inkluderer de som er gluten-intolerante.

- Det er pasienter som selv merker at de blir dårlige når de spiser gluten, men som man ikke klarer påvise tegn til cøliaki eller annen laboratorie-påvisbare sykdomstegn, sier hun.