Utligningsproblemer og leggsmerter

Spørsmål

Hei, jeg har to spørsmål:

For ca. 30 t siden var jeg ute og dykket ned til 18 meter. Jeg slet med utligningen av høyre øre de siste par meterne. Det var fine forhold med lite bølger, ingen strøm og fin temperatur. Fra i går kveld har jeg slitt med under-/overtrykksplager i høyre øre og slet med å få søvn i natt pga. dette. Jeg tror også jeg har væske i mellomøret, så det gjør det ekstra ubehagelig. Hva jeg har gjort nå er å prøve å utligne her på overflaten, da hører jeg det kommer luft i øret, og jeg har brukt nesespray, og da gikk plagene ned. Jeg har også ringt 116 117 tidligere i dag, og hun jeg snakket med der sa jeg ikke burde prøve å utligne, men heller ta en paracet, og sannsynligvis ville da en evt. hevelse gå ned og trykket slippe ut. Jeg fulgte rådet hennes, som førte til at plagene kom tilbake. Da er det første spørsmålet mitt: Hva kan jeg gjøre nå for at det skal bli mindre ubehagelig?

Til det andre spørsmålet: Jeg har de siste to timene merket lette til moderate smerter i høyre leggmuskel - smerten er konstant og uavhengig av bevegelse. Jeg er i tvil, men det kan være fint å sjekke om dette kan være et symptom på trykkfallssyke selv om det er rundt 30 timer siden jeg dykket. Om smertene ikke gir seg innen en times tid, ringer jeg Hyperbar avd. på Haukeland og får rådført meg med lege der.

Svar

Hei,
takk for en fin beskrivelse av problemene. La oss ta en problemstilling av gangen:

1. Øreproblemene dine
Dette skyldes med all mulig sannsynlighet en kombinasjon av mellomøre barotraume (mellomøresqueeze) og en lettgradig mellomørebetennelse (serøs mellomørebetennelse). Kombinasjonen av lettgradig forkjølelse og dykking med utligningsproblemer forårsaker undertrykk i mellomøret. Undertrykket gjør at det samler seg væske i mellomøret. Nøkternt sett en uskyldig tilstand, men den oppleves som ubehagelig. Det viktigste du kan gjøre er å utligne hyppig - får du luft ut i mellomøret så vil væsken renne ut. Og når jeg sier utligne HYPPIG så mener jeg HYPPIG.... Helst flere ganger i timen. Du behøver ikke (og bør ikke) utligne kraftig - hovedsaken er å få luft ut i mellomøret. Hvis det er vanskelig så kan du bruke nesespray (i inntil en uke). Din lege kan evt gi deg resept på slimhinneavsvellende tabletter (Rinexin). Disse vil gjøre det lettere å holde øretrompeten åpen og dermed lettere for væsken i mellomøret å tømme seg. Hvis problemene dine vedvarer mer enn en ukes tid etter dykket bør du oppsøke lege for mer utfyllende undersøkelser, men det er svært sjelden nødvendig. Så for å gi deg et konkret råd: Utligne hyppig - det vil gjøre at plagene dine raskere går over. M.a.o: Jeg synes du har oppført deg svært fornuftig ift de helseplagene du har opplevd etter dykket.

2. Leggsmerter
Flott å høre at du forstår viktigheten av å kontakte lege når det oppstår symptomer etter dykk. Og når du leser disse linjene har du sannsynligvis snakket med en erfaren dykkerlege. Når muskelsmerter i tykkleggen oppstår så lang tid etter dykk så er det svært usannsynlig at det skyldes trykkfallssyke. Årsaken er vanligvis overbelastning eller feilbruk. Men vi som er dykkerleger ønsker oss heller noen telefoner for mye enn noen for lite når det gjelder plager oppstått etter dykk. Trykkfallssyke i ledd er vanligvis lokalisert til store ledd. Oftest kommer smertene i skuldre og albuer, noe sjeldnere i hofter og knær. Smerter i tykklegg er atypisk for trykkfallssyke.

Takk for et klart formulert spørsmål - jeg håper du har nytte av svarene mine!