Trykkskade i ører og bihuler etter dykking

Spørsmål

Jeg er en dame på 46 år. Jeg var for en uke siden i syden, og der var jeg med en dykkerskole på dykk. Har aldri prøvd før. Vi var ikke så veldig dypt. Kanskje 5-6 meter. Da vi var nede for fotografering fikk jeg vondt i ørene, og blåste hardt. Da ble det borte. Jeg hadde problemer med å holde meg nede, da jeg fløt opp hele tiden. Jeg vet det er tåpelig,men jeg begynte å smile. En av hjelpedykkerne ble med opp. Jeg husker ikke om jeg blåste ut på vei opp. Jeg lo og hostet litt oppe, og dykket ned igjen for fotografering etc. (Jeg bruker Atacand for høyt blodtrykk,og aerius allergimedisin. Fortalte det til legen ombord.) Etterpå følte jeg meg tett i ørene, men hørte de sa til en annen dame at om hun ikke hadde vondt, var det ikke noe å tenke på. Jeg og min mann snorklet endel. To dager senere var jeg fremdeles tett. (hører min egen stemme gi /gjenklang/ i hodet.) Hører hva andre sier,men har litt problemer å høre ordentlig om de står litt unna) Jeg oppsøker lege på hotellet. Hun ser i ørene mine, og jeg får Ponstan (betennelsesdempende), Ceclor (antibiotica) og Clarityn-D (allergimedisin) Hun undersøkte ørene mine før jeg dro hjem to dager senere. Jeg følte ikke at jeg var bedre, men hun sa det var det. Spurte om det var noe problem å fly, men fikk benektende svar. I flyet på vei opp fikk jeg noe vondt i ørene, men det gled over. Problemet er at det ikke har blitt bedre nå etter 7 dager. Jeg har ikke mer medisin igjen. Jeg føler i tillegg at jeg er litt nummen i huden i ansiktet, og føler meg litt ør. Da jeg våknet i dag følte jeg det som om jeg hadde et slags press fra øynene og opp. Hadde problemer med å se skikkelig godt. Hva kan dette skyldes? PS: Har tenkt å oppsøke legen her hjemme, men vil gjerne høre hva dykkerlegen har å si om dette. Relevante sykdommer/medisiner: Ponstan, Ceclor og Clarityn-D Kvinne, 46 år

Svar

Hei,
takk for velformulert spørsmål som mange andre dykkere også vil kjenne seg igjen i.
Plagene du har fått i ørene (dottfølelse, følelse av endret hørsel) skyldes med all sannsynlighet en trykkskade i mellomøret. Heldigvis er ikke dette alvorlig og det vil gå over. Hvis du under et dykk ikke får utlignet skikkelig så vil det oppstå overtrykk eller undertrykk i mellomøret (rommet innenfor trommehinnen). Det kan skje både på vei ned og på vei opp, men det er spesielt undertrykket som oppstår hvis man går litt for raskt ned som gir problemer. Undertrykket "suger" trommehinnen innover og får slimhinnen i mellomøret til å hovne opp. Hovner slimhinnen for mye opp så får man ikke luft til mellomøret (det går en tynn kanal fra svelget inn i mellomøret og det skal lite til for at den tettes). Behandlingen for dette er todelt: For det første anbefaler vi at du hyppig (mange ganger om dagen) prøver å utligne trykket i mellomøret (ved å holde for nesen og blåse mot lukket munn slik at du kjenner at du får luft i mellomøret/at trommehinnen presses ut). Du må ikke overdrive - blås akkurat nok til at du kjenner at luften presser ut. Gjør dette mange ganger om dagen - det gjør at du ventilerer mellomøret og det vil hjelpe til at hevelsen går tilbake. Dernest pleier vi å gi slimhinneavsvellende. Når du kommer til fastlegen din så snakk med ham om ikke du skal få Rinexin tabletter. Inntil du kommer til fastlegen så foreslår jeg at du bruker nesespray (Rhinox, Otrivin, Zymelin e.l.). Bruk det 3 ganger om dagen i inntil 1 uke. Ligg gjerne med hodet litt høyere enn vanlig til du er bra. Unngå tobakksrøyk (både aktiv og passiv).

Plagene fra ansiktet (nummenhet, press mot øynene) skyldes tilsvarende plager i bihulene. Kanalene inn til bihulene er sannsynligvis tette. Inntil du har kommet til fastlegen bør du følge de samme rådene jeg har gitt over.

Du har heldigvis skrevet at du vil bestille deg time hos lege og det er jeg helt enig i. Legen vil kontrollere ørene og se at du ikke har fått komplikasjon i form av mellomørebetennelse (lite sannsynlig). Han/hun vil også kunne undersøke deg, evt med blodprøver og røntgenbilder, for å utrede bihuleproblemene nøyere. Det kan skyldes bihulebetennelse som du i tillegg bør få antibiotika for.

Garantier gir vi sjelden i medisinen, men jeg har tilgode å møte dykkere som har fått varige plager/problemer etter den type skade som du har fått. Så du kan trygt regne med å bli helt fin igjen. Riktig god bedring!