image: Tinnitus, svimmelhet og øresmerter etter dykk

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tinnitus, svimmelhet og øresmerter etter dykk

Spørsmål

Jeg har dykket teknisk dykking med Rebreather i mange år. Oktober 2020 hadde jeg et dykk på 32 m i 48 min. Dagen etter våknet jeg og ble litt svimmel og som om jeg hadde en plugg i høyre øre. Også tinnitusen min, som jeg har hatt siden jeg var cirka 18 år blir veldig voldelige på samme øre (høyre).

Jeg trodde at det sannsynligvis gikk av seg selv etter en tid, og derfor ikke gjorde mer. 14 dager senere hadde det ikke blitt bedre, og derfor gikk jeg til legen. Han trodde at det kunne være et virus i balansenerven og sendte meg til en øre-nese-hals lege. (Jeg hadde informert legen om dykket mitt).

Ørelegen tester balansenerven og finner ut at det ikke er noe virus her. Han tror heller ikke det har noe med dykkingen min å gjøre, hvorfor jeg dykker igjen 3 dager de neste månedene. Hver gang symptomene mine forverres 1-2 dager etter dykkene.

Etter siste dykket i desember har symptomene mine blitt verre. I tillegg til enda mer alvorlig tinnitus, plugg i øret og veldig alvorlig svimmelhet, har jeg også hatt smerter i øret, kraftig kvalme og har mistet appetitten. I tillegg føler jeg at halvparten av hodet mitt er omgitt av en gjenget hjelm, og føler at høyre halvdel av hodet er fullt (fylde).

I tillegg opplever jeg nå store søvnvansker ettersom symptomene er konstante. Jeg kontaktet min egen lege og fikk en MR-skanning av hodet mitt som ikke viste noe som ikke skulle være der. I tillegg er begge ører CT-skannet for utsatte bueganger. Denne CT-skanningen viste heller ikke noe. Ørelegen, som nå også tror at dykking kan være årsaken til symptomene mine, har sendt meg videre til en spesiell poliklinikk for svimmelhet, der jeg skal til videre undersøkelser 9. februar 2021.

Det er min egen tro at noe skjedde med høyre øre under dykket i oktober, og at jeg har forverret det med mine påfølgende dykk. Jeg er nå nervøs for at legene ikke vet hva de skal se etter da skanningene ikke viste noe. Har du en rimelig mistanke basert på symptomene mine?

Mann 45
Svar

Takk for et godt presentert spørsmål.

Ofte når jeg får spørsmål i denne spalten så må jeg be spørsmålsstiller om å kontakte lege for å få fulgt opp tilstanden med personlig undersøkelse. Derfor blir jeg ekstra glad når jeg nå leser at du har gjort nøyaktig det vi ønsker i en slik situasjon: Du har hatt kontakt med fastlegen, fastlegen har henvist deg til ØNH lege, du har fått tatt MR av hodet og CT (sannsynligvis av tinningben) og du venter på en spesialisert "otonevrologisk" utredning.  Jeg regner med at det er balanselaboratoriet på Haukeland Universitetsykehus du har blitt henvist til? I så fall kan jeg forsikre deg om at du har kommet til dem som kan mest om dykkingens virkning på det indre øret. Du er blitt henvist til de flinkeste!

Jeg skjønner godt at du er engstelig for hva dette skal være og jeg skal gi deg min beste vurdering. Plagene du hadde etter det første dykket oktober 2020 passer best med en lettgradig "serøs" mellomørebetennelse (en forkjølelse i mellomøret som gjør at man ikke får utlignet fullstendig). Det gir typisk en dottfølelse i øret, kan ledsages av opplevelse av å ha væske i øret og kan ledsages av svimmelhet. Dette er en uskyldig tilstand som vil forsvinne av seg selv og som ØNH legen uansett hadde påvist hvis du hadde hatt da du var til undersøkelsen hos han. Den andre vanlige, og uskyldige, årsaken til slik svimmelhet er "alternobar vertigo", en forbigående svimmelhet som skyldes ulik trykk i mellomøret på de to sidene. Slik svimmelhet inntreffer typisk under dykket, sjeldnere etter avsluttet dykk, men går uansett over etter noen timer.  Blant de alvorlige tilstandene som kan gi slik svimmelhet så har vi trykkskader i det indre øret (indre øre barotraume) og trykkfallssyke. Et indre øre barotraume forårsaker skader på membranene mellom mellomøret og det indre øret. Det gir svimmelhet, hørselstap, balanseproblemer og øresus som de mest karakteristiske symptomene. Men dette ville ØNH legen ha avdekket ved sin undersøkelse. Indre øre trykkfallssyke kan gi symptomer som er identisk med indre øre barotraume (altså svimmelhet, hørselstap, øresus og balanseproblemer), men disse symptomene kommer kort tid etter dykk - typisk ila 2-3 timer. Å få symptomer flere dager etter dykk passer ikke med denne diagnosen.

Du har et symptom - øresmerter - som jeg ikke klarer å sette i forbindelse med de klassiske dykke-relaterte årsakene til tinnitus og svimmlehet etter dykk. Å få øresmerter under dykk er selvsagt en høyst påregnelig hendelse ("mellomøresqueeze"), men disse smertene gir seg etter dykket - typisk samme dag eller i alle fall ila et par dager. Jeg oppfatter det som du har øresmerter nå - uavhengig av dykk - det tyder på at du har en annen grunnlidelse.

Jeg har desverre ingen diagnose å kunne foreslå. Jeg har forklart litt om de vanligste årsakene til at dykkere har de symptomene du opplever. Jeg tror foreløpig at det mest sannsynlige er at det finnes en annen ikke-dykkerelatert årsak til plagene dine. Fordi dykking kan påvirke balanseorganet så er det en mulighet at du opplever forsterkede plager etter dykk, men uten at dykkene i seg selv er årsaken til grunnlidelsen. Jeg forstår godt at du hadde ønsket (og kanskje forventet) et klart svar, men det klarer jeg ikke å gi deg. Derimot så kan jeg forsikre deg om at den utredningen du nå venter på er hos de aller dyktigste til å avklare nettopp de plagene du opplever.  God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-