Tilbakevendende hodepine og oppkast etter flyging og dykking

Spørsmål

Gjelder gutt 14 år. Ble syk med vedvarende hodepine og oppkast i vel 3 uker i januar 2015. Tror det oppstod etter dykking på skolen. Flere undersøkelser - trommel, øre, nese osv. Men ingen fant ut av det. Har vært bra frem til januar 2016 men går nå igjen med holdepine og kvalme på tredje uke. Ble syk umiddelbart etter en flytur fra Spania 4.januar. Sammme symptomer oppstod som i 2015. Orker ikke å gå på skole eller fotballtrening. Sier hodepinen er der konstant. Kaster opp etter fysiske anstrengelser. Legen mener det kan være bihulene. Har fått medisiner men det hjelper ikke. Har også fått sterke piller mot hodepine, men hodepinen opphører ikke. Kan dykking og trykk i fly utløse slike symptomer og hva kan evt. hjelpe? Virker som allmennlegen er noe rådvill.
Mvh bekymret bestemor

Svar

Jeg skal svare deg så godt jeg kan. Du har sikkert sett svarlegene skrive dette tidligere, men denne gangen er det viktigere enn noensinne: De generelle rådene og vurderingene jeg gir I svaret mitt under kan IKKE erstatte personlig oppfølging av legen hans. Symptombildet du beskriver kan være knyttet til så mange tilstander at mitt svar vil ha stor usikkerhet. Jeg forstår godt at det kan skuffe deg og jeg ønsker ikke å framstå som "avvisende", men disse symptomene kan skyldes alvorlig sykdom hvor en nettbasert svartjeneste let kan bli misledende I stedet for til hjelp.

Men så skal jeg svare etter beste evne:
Dykking kan forårsake hodepine av ulik årsak. Kortvarig/forbigående hodepine kan oppstå ved utligningsproblemer av bihuler, av feil ved utstyr eller pusteteknikk som gjør at karbondioksid tilbakeholdes, av dehydrering, kulde, anstrengelse og uheldige ergonomiske forhold (stram maskestropp, tungt utstyr m.v.). Slik hodepine går over I løpet av en dag eller to. Den kan komme tilbake når man dykker igjen, men ikke ellers. Av de alvorlige årsakene så vil trykkfallssyke og cerebral arteriell gassemboli (luftbobler I blodet som blokkerer blodårer I hjernen) være vanlige årsaker til hodepine. Slik hodepine kan vare lenge (dager, I sjeldne tilfeller uker) men så pleier den å forsvinne - også hvis den er ubehandlet. Men det er svært, svært, svært sjelden at hodepinen blir så kraftig at den ledsages av oppkast. Du skriver ikke noe I spørsmålet ditt om barnebarnet ditt hadde dykket I Spania. I så fall KAN det tenkes at han har fått trykkfallssyke eller cerebral arteriell gassemboli før han fløy hjem, men sannsynligheten for det vil være ekstremt lav.

Jeg forstår godt at legen mistenker bihuleproblematikk. Hvis symptomer oppstår under eller etter trykkendring så vil utligningsproblemer til bihulene være den mest sannsynlige årsaken. MR bilder av ansiktets bihuler vil da være en viktig undersøkelse. Jeg forstår det slik at det har vært gjort og at han har vært vurdert av øre-nese-hals lege. Og slike bihuleplager pleier ikke å være SÅ langvarige. Jeg håper at fastlegen har henvist ham til en nevrolog - evt forklart ham hvorfor det ikke skulle være aktuelt. Symptomene passer også med migrene.

For å avslutte: Ja - flyging og dykking kan utløse slike symptomer ved sykdommer I bihulene og det er viktig at den utredningen er gjort grundig. Hvis man ikke finner tegn til bihulesykdom så må man lete etter andre forklaringer. I det ligger at det KAN være en tilfeldighet at symptomene disse to gangrene har oppstått ifm flyging og dykking.

Husk at dette svaret ikke må brukes til erstatning for den utredningen ditt barnebarn trenger ved personlig konsultasjon hos legen sin.