Senplager etter lungeskade etter dykking

Spørsmål

Hei. Mann 41 år. Fikk luft i hjerteposen under dykking i1994. Sterke smerter opp til hals og venstre side den gang. Gikk over av seg selv etter et par dager. Har i ettertid hadt mye symtomer i brystet.spesielt det seneste året. Smerter som kommer og går og magen helt øverst like under brystet vokser og da blir jeg tungpustet uten at jg har spist. Var i fjor fullstendig utmattet også. Tåler ikke store høyder,vært på el teide på Tenerife og ble veldig tung/stuttpustet. Også under flyturer blir jeg noen ganger litt stuttpustet. Har en stor anelse om at det er en lekkasje i brystet mellom lungene. Er sikker på det. Har trodd det er noe med hjertet og tatt prøver men dem har ikke funnet noe galt med hjertet. Har vært til lungespesialist fordi pusteprøven,spirometri var noe redusert. Jg nevnte for lungelegen at jg har luftlekkasje mellom lungene men hun enset ikke en mine en gang på hva jg sa. Jg ble henvist fra fastlegen pga at jg sa jg har ofte tung pust. Jg er veldig frustrert nå,har vært på legevakt utallige ganger pga voksende mage like under brystet og veldig tung i pusten. Men nå har dem gitt meg opp. Jg kjenner at hjertet mitt blir påvirka av disse luft plagene. Har hjertebank og lav puls ganske ofte. 48 slag pr min er ikke normalt fordi jg trener ikke noe.kun litt jobbing. Hva skal jg gjøre?? Jg var godt trent før men har ikke mer enn 30 prosent kapasitet nå enn hva jg hadde før. Kan også legge til at tidligere liksom hostet jg opp bobler med luft som var veldig ubehagelig,kom vel av luft i bryshulen tror jg..? Men nå gjør jg ikke det mer og kanskje derfor jg har mye mer symtomer i brystet..? Du som er dykkelege har kanskje vært borti noe liknende før? For jg begynner å bli rimelig desperat. Føler at dette går utover hjertet mitt også siden jg har vært utmattet og veldig mye brystsmerter. Hjertet har ikke samme kapasitet som før. Kan til slutt legge til at jg nyser med vilje ved å stikke noe i nesa mange ganger pr dag før jg fikk luft i hjerteposen og litt nå.

Svar

Hei,
Det var ille å høre om alle plagene du har. Det blir nok ikke lettere av at jeg forteller deg at dette er HØYST uvanlig. Du forklarer at du hadde luft i hjertesekken etter dykk i 1994. Det er mulig at du hadde det, men det er enda mer sannsynlig at det var luft som hadde lagt seg rundt hjertesekken og langs luftrør og de store blodårene i brystkassen. Tilstanden kalles "mediastinalt emfysem" og oppstår hvis man går for fort opp slik at litt av lungen brister og presser luft ut i brysthulen. En slik tilstand normaliseres (luften forsvinner) etter kort tid - vanligvis noen dager til få uker. Jeg har aldri møtt noen som har fått varige plager etter en slik skade.

Det du selvsagt lurer på er hva som er årsaken til dine nåværende plager. Det ER usannsynlig at det har noen som helst sammenheng med skaden du fikk den gangen du dykket. Jeg forstår godt at du selv kan se for deg en slik sammenheng, men det er i så fall et veldig spesielt unntak fra hovedregelen om at slike lungeskader helbreder seg selv ila noen dager. Likevel mener jeg at du burde vært undersøkt med CT-undersøkelse ("lavdose CT") av brysthule og lunger. Du skriver ikke noe om det har blitt tatt - hvis ikke det har vært gjort så synes jeg du skulle snakke med fastlegen din om han kan henvise deg til en slik undersøkelse. Det vil en gang for alle kunne avvise (evt bekrefte....) en mulig sammenheng med den gamle lungeskaden din.

Jeg kan desverre ikke hjelpe deg med noen alternativ forklaring på plagene dine. Det ser ut som om mange leger har undersøkt deg uten å finne noe alvorlig galt. Da håper jeg du forstår (selv om du blir skuffet) at jeg ikke kan komme nærmere noen diagnose med de begrensede opplysningene det tross alt er mulig å gi i et slikt spørsmål (og uten tilgang til resultatet av alle spesialundersøkelsene jeg regner med at du har vært gjennom).

For å oppsummere: Jeg kjenner ikke til noen andre dykkere som har fått vedvarende plager av den arten du har etter slike lungeskader. Likevel synes jeg du burde bli undersøkt med CT av lunger/brysthule for å utelukke enhver tenkelig sammenheng.

Ha en riktig god bedring.