Problemer med ørene etter dykk

Spørsmål

Hei
Jeg var på 2 ukers dykkerferie i Egypt og alt gikk fint til nest siste dag. På den nest siste dykke-dagen kjente jeg meg litt slapp, men tenkte ikke mer over det. Den dagen fikk jeg for første gang (har 100 dykk) problemer med å utligne og fikk en skarp smerte i det ene øret når jeg skulle avslutte dykket og var på vei opp (trykkforskjellene gjorde vondt, ikke mens jeg lå på 15 m over flere minutter). Ble sjekket av en lokal dykkerlege og han sa at jeg ikke hadde sprengt trommehinnen, men at den var betent og at det var små dotter av blod som kunne tyde på at jeg hadde utlignet for hardt.
På det tidspunktet kjente jeg at influensaen var på full fremmarsj, men jeg velger likevel å hoppe i vannet dagen etter med streng beskjed om å IKKE fortsette om det gjorde vondt. Jeg stoppet nedstigning med en gang det begynte å gjøre vondt, og lå på ca 3-5 meter i 30 min uten smerter. På et tidspunkt kom jeg ned til 8,1 m (uten at det gjorde vondt) men da inntraff plutselig en voldsom svimmelhet, alt gikk rundt. Jeg kom meg trygt til overflaten.
Det kom ingen væske fra øret, men kjente en stor "dott" i det ene øret, hørselen var noe nedsatt og svimlet. Dette varte i flere uker.
Når jeg kom hjem ble jeg sjekket av ØNH-lege (25.01) som sier at alt så fint ut og at siden jeg tross allt har 99 uproblematiske dykk iht utligning så skulle det være trygt å fortsette så lenge jeg ikke har influensa.

Det siste dykket var 09 Januar. I dag når jeg legger meg kan jeg høre det andre øret (ikke det som fikk en skarp smerte under dykket) utligne hver gang jeg blunker med øynene(!).
Det øret oppførte seg normalt helt til for noen dager siden og har aldri gitt meg problemer tidligere. Jeg kan også høre mine egne hjerteslag i det øret nå og da. Svimlingen har avtatt, men kommer av og til tilbake og varer et par-tre sekunder.

Synes det er litt ekkelt at det ikke har gitt seg ennå. Infuensaen er nesten vekke.
Kan dette skyldes hovne slimhinner eller alternobar vertigo pga influensa?

Svar

Dette var en kompleks sykehistorie. Det er utmerket at du har vært hos ØNH-lege, det gjør at sannsynligheten for at du har noen alvorlig skade i det indre øret er liten. Men jeg får likevel ikke sykehistorien din til å stemme med de mest banale dykkerelaterte skadene.
For å ta det vanligste først: Den vanligste årsaken til smerter i ørene i forbindelse med dykking er utligningsproblemer, vanligvis undertrykk i mellomøret slik at trommehinnen presses innover. Det er de samme smertene man merker når man flyr og flyet lander. Som dykker kjenner du sikkert disse smertene/plagene godt. Selv om det er mindre vanlig kan man også få "omvendt blokkering" med smerter i ørene fordi trommehinnen presses utover på vei opp. Hvis ørene utligner forskjellig så kan disse smertene ledsages av svimmelhet (alternobar vertigo). Normalt skal slik svimmelhet forsvinne noen minutter etter at man har avsluttet dykket. Det er absolutt ikke vanlig at det varer i ukesvis etterpå. Det er også ugreit at du forteller at du opplevde hørselen som nedsatt. Jeg kan vanskelig tro at ØNH-legen har oversett en trykkskade av det indre øret (indre øre barotraume), men vanligvis må man undersøke hørselen grundig (med audiometri) og foreta spesielle undersøkelser av funksjonen til buegangene i det indre øret (undersøke ørets "kaloriske respons") for å fastslå om trykkskaden har gitt skade i det indre øret. Ved trykkskader av det indre øret oppstår lekasje av ørelymfe (endo- eller perilymfefistel), man opplever svimmelhet, nedsatt hørsel, øresus og evt ukontrollerte øyebevegelser (nystagmus). Slike symptomer vil typisk avta over tid - oftest vil membranet som er skadet tilhele spontant.

At du nå har fått plager i det andre øret med symptomene du angir (at du "utligner" når du blunker og kan høre dine egne hjerteslag i øret) kan jeg rett og slett ikke forklare. Det er positivt at svimmelheten din bare varer noen sekunder av gangen, men jeg klarer ikke å lese godt nok av det du skriver hvilke detaljerte undersøkelser du har vært gjennom.

Du bør ta kontakt med en dykkekyndig lege for å få fulgt opp dette videre. Fylkesmannen i Rogaland har en egen liste over godkjente dykkerleger: https://www.fylkesmannen.no/Documents/Dokument%20FMRO/Helse%20og%20sosial/Oversyn%20og%20statistikk/Dykkerleger.pdf
Dykkerlegen vil kunne hjelpe deg med å avklare om du har fått en tilstrekkelig utredning av mulig trykkskade av det indre øret. Jeg skal ikke utelukke at de problemene du opplever nå (opplevelse av å utligne når du blunker og det at du hører hjerteslagene dine) kan skyldes en øvre luftveisinfeksjon, men svimmelheten berettiger en grundig utredning.