Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine og spirserørsbrokk ved fridykking

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 år. Jeg tar en utdannelse som inkluderer livredning i vann. En av punktene i denne utførelsen er å dykke 4 meter ned å hente opp en dukke på bunnen. Jeg har tidligere ikke hatt noe problem med å dykke på denne måten (annet enn vondt i ører pga jeg har slitt med å utlikne da jeg kommer dypere ned). Men etter at jeg nå mer i det siste har begynt å øve på å skulle dykke rett ned, har jeg fått mye smerter i hodet.

Så fort kroppen ligger loddrett i vannet, kjenner jeg et vannvittig trykk i hele hodet. Dette er svært ubehagelig, og jeg føler jeg må opp så fort som mulig. Har også slitt med vondt i hodet da jeg kommer opp, og har flere ganger bare måttet gå i garderoben og avslutte svømmeøkta fordi hodet føles helt rart og vondt. Dette har som sagt ikke vært et problem tidligere, og har heller ikke opplevd noe (ettersom jeg selv vet da) som skulle tilsi at jeg skulle få problemer med dette nå.

Jeg er ellers helt frisk og rask, og bruker ingen medisiner mot noe. Heller aldri slitt med noe sykdom eller andre helseproblemer. Eneste jeg vet at jeg har er en spiserørsbrokk. Denne har tidligere gitt med noe problemer under løping og slik, ved at jeg kan slite med pust og også hyperventilere. Kjenner også et enormt trykk øverst i magen om jeg blir sånn skikkelig sliten og andpusten. Noe som kan være smertefullt og svært ubehagelig. Samt at jeg har en del magesmerter idag pga brokken. Kan brokk gi problemer med dykking?

Jeg lurer da egentlig på om det er noe grunn til at hodet mitt får dette trykket med en gang jeg har hodet rett ned mot bunnen under vann? Er det noe jeg kan gjøre noe med? Finnes det øvelser?

Og er det eventuelt mulig å få legeerklæring på noe sånt? Vet at trykket i hodet mitt blir verre til lengre ned jeg kommer, og at det sånn sett ville vært bedre for meg og da kun dykke til 2,5 meters dyp (noe som går an om man har legeerklæring på det) hvis det ikke er noe løsning på dette. Takk for svar!

Kvinne 20
Svar

Takk for godt formulerte spørsmål med fin utdyping. Det gjør det også mulig for meg å gi deg konkrete råd.

Som du sikkert forstår så er det mange forhold som kan gi hodepine, men det at du bare (?) får hodepinen i tilknytning til fridykkerøvelser i basseng gjør at avgrensningen blir enklere.

Den mest sannsynlige forklaringen på plagene dine er tette kanaler fra en eller flere bihuler og ut i nesen. Du behøver ikke være plaget i det daglige av dette - du utsettes ikke for slike trykkforandringer da. Det er likevel pussig om du ikke merker noe når du flyr, men du har kanskje ikke fløyet så mye siden du merket disse problemene første gang?

Jeg vil råde deg å kontakte fastlegen din og be om en henvisning til MR (evt CT) av bihuler. Da kan legen se om det er tegn til slimhinnefortykkelse i bihulene og eventuelt væskespeil. Jeg pleier ofte å gi nesespray som inneholder en kombinasjon av antihistamin og kortison (Dymista er en av flere midler). Legen får avgjøre om han/hun vil avvente svaret på MR/CT bildet før behandlingen igangsettes. Hvis denne utredningen ikke gir gode svar eller hvis behandlingen ikke virker så vil jeg anbefale deg å diskutere med fastlegen om du kan bli henvist til en ØNH spesialist.

Når det gjelder spiserørsbrokk så er det desverre et kjent problem med dykking generelt. Når lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk ikke holder tett så vil maveinnhold kunne presses opp i spiserøret. Dette kan være plagsomt nok på land (f.eks når man ligger flatt ned), men større når man kommer under vann. Problemet behøver ikke være så stort under nedsvømming, men når man svømmer oppover så vil det være et større vanntrykk mot maven enn mot brystkassen. Det vil altså bidra til å presse surt maveinnhold opp i spiserøret og det vil være smertefullt. De fleste jeg har vært borti har hatt tilstrekkelig effekt av medisiner til at tilstanden er "godt levelig". Du skriver at du ikke bruker medisiner - jeg synes du skulle diskutere med fastlegen din om han kan gi deg medisiner (syrenøytraliserende og syrereduserende medisiner er ofte brukt). Hvis ikke du allerede bruker medisin så vil jeg forvente at det vil kunne hjelpe deg godt. Det er mulig å operere spiserørsbrokk, men det gjør man vanligvis bare ved alvorlige tilstander hvor man ikke kommer i mål medikamentelt.

Du kan få legeerklæring fra fastlegen din som bekrefter tilstandene dine og at de påvirker din evne til å fridykke. Men du må snakke med skolen om de kan akseptere fritak fra undervisning og/eller mestringskrav for livredding.

Ut fra det du skriver: Jeg tror du kan være optimistisk i forhold til å få redusert plagene dine.