Brystsmerter etter dykk

Spørsmål

Smerte i venstre lunge etter dykking:
Jeg og min kamerat var på dykketur i syden med dykkerklubb. Vi hadde to dykk på ca 45 min. (ca 1 time i båten mellom første og andre dykk). Vi dykket stort sett på 12 til 16 meter. Alt gikk veldig fint og rolig og vi hadde god balanse i vannet. Vi gikk rolig opp til overflaten etter dykkene. Jeg merket ingen ting etter dykket og alt føltes normalt.

På kvelden samme dag merket jeg en litt "gnagende" smerte på venstre side inn mot midten av brystet. Det var ikke særlig vondt, men jeg kjente smerten. Denne hadde jeg i tre til fire dager. Deretter har jeg ikke merket noe. Jeg kontakter Lommelegen uansett for å høre om hva dette kan være og om jeg bør gå til lege for å få sjekket lungene. Det har vært en stund siden jeg dykket sist (ca 4 år).

Kan dette være at lungen på venstre side fikk en for stor belastning slik at det kan ha gått smårift her? Isåfall er dette alvorlig og vil skaden reparere seg selv, og er det tilrådelig at jeg dykker igjen? Et annet spørsmål jeg har ifm. dette, er om jeg kan drive med kondisjonstrening. Jeg tenker her på dette kan ha negativ effekt på evt. skade på lungen eller om det er helt greit å trene (løpe og sykle). Også min kamerat fikk tilsvarende smerte som avtok etter noen dager.

Tusen takk for svar.
Hilsen NN


Svar

Hei,
takk for et interessant spørsmål.
Den mest alvorlige lungerelaterte skaden som kan ha oppstått etter dykk er dekompresjonsbarotraume av lungene (lungebrist, overstrekkingsskade av lunge som skyldes at luften i lungene har utvidet seg på vei opp fordi man ikke har pustet godt ut). Slike lungeskader er heldigvis svært sjeldne og det er flere grunner til at en slik skade med all sannsynlighet kan utelukkes: For det første beskriver du et dykk som ikke var provserende - du hadde et rolig dykk/rolig oppstigning som ikke gjør denne typen skade særlig sannsynlig. For det annet debuterte symptomene dine flere timer etter siste dykk. Symptomene på lungebrist oppstår umiddelbart i overflaten (evt på vei opp). Du skriver desverre ikke noe om smertenes karakter: Smerter ved lungebrist vil typisk forverres ved innånding.

Basert på sykehistorien alene, og det faktum at det nå har gått lang tid siden dykket, så blir det vanskelig å si deg hva som forårsaket smertene. Det kan være lurt for deg å oppsøke en lege som kan foreta en generell undersøkelse av deg og se om det kan finnes noen god forklaring på smertene. En åpenbar mulighet er at smertene kommer fra muskulaturen mellom ribbeina - at du enten har fått en vridningsskade (uskylding), har spent deg eller at seletøy eller noe av dykkeutstyret har gnaget mot brystkassen. Men dette vil det være vanskelig å si noe om i etterkant. Hvis smertene hadde kommet fra lugenene ville du sannsynligvis også hatt hoste og/eller tungpustethet. Hvis smertene kom fra hjertet ville de vanligvis bli vesentlig forerret ved fysisk aktivitet.

Jeg har forsøkt å finne gode forklaringer på at både du og din kamerat fikk samme symptomer, men uten å lykkes. Var det noe spesielt med seletøy eller dykkeutstyr som kunne tenkes å ha gnaget mot brystkassen???

Jeg ser ingen grunn til å fraråde deg dykking eller fysisk aktivitet/trening basert på det du forteller. HVIS du skulle oppleve noe slikt igjen må du selvsagt utredes videre slik at årsaken kan fastslås. Men sannsynligheten for at det vil skje er liten.