Brystsmerter en uke etter dykk til 11 meter

Spørsmål

Hei! Eg er på backpacking og er no i Thailand(har reist 3 veker). Forrige lørdag dykka vi ned til 11 meters dyp og etter det har eg hatt veldig stikkende kramper i øvre del av overkroppen. Dei første dagane var eg berre anspent og kjente en trykkende smerte i magen spesielt etter å ha spist. Etter ca 3 dagar oppsto det sterke stikksmerter i øvre del av magen og oppover mot halsen. Under dykkinga var eg ganske anspent og sleit med å puste riktig. Vi var under i 40 minutt og eg var nødt til å puste meir ut enn inn og i tillegg holde pusten endel for å klare å holde meg på rett dybde. Var ganske anspent under heile dykket. Eg lurer på om det kan vere dykkinga som er grunnen til smertene, eller om det kan vere noko heilt anna? Smertene eg har kjem når eg beveger meg, enten til sidene, reiser meg opp, bøyer meg ned, går i moderat tempo og generelt ofte når eg pustar inn. Styrken på smertene kan variere, men er innimellom så sterke at eg må legge meg ned. Sliter generelt med å puste vanlig no fordi det stikker. Er som sagt i Thailand no og er derfor usikker på kva eg burde gjere. Har lest litt om spente muskler i magen, men det har gått ei veke no og det blir ikkje bedre (til tross for at eg har gjort mange pusteøvelser). Eg lurer på kva dette kan vere, om eg burde oppsøke lege her i Thailand eller om det er medisiner som evt kan hjelpe? Skal reise i 3 mnd til. Er generelt i god form, 19 år og aldri hatt noke problem med indre organ eller allergier.

Svar

Hei,
og takk for en god beskrivelse.
Jeg synes du skal oppsøke en lokal lege for å få dette kontrollert, men heldigvis tror jeg ikke det feiler det noe alvorlig. Vanligste årsak til denne typen smerter er muskelspenninger i overkroppen/brystkassen. Ved undersøkelsen kan legen ofte finne punkter som er ømme ved trykk - gjerne mellom ribbeina (et eller flere steder) eller bak på skuldre. I klassisk form skal smertene forsterkes ved spesielle bevegelser i overkroppen (bøying, vridning) eller ved bevegelse av en eller begge skuldre. Smerter som provoseres på denne måten (ved direkte trykk og ved spesielle bevegelser) er nesten alltid muskulære og behandles med lette smertestillende (Paracetamol) eller betennelsesdempende (Ibux (Ibuprofen), Naprosyn (Naproxen), Voltaren (Diklofenac) e.l.) De går gradvis over av seg selv. Det at du forteller at du har hatt et anstrengt pustemønster da du dykket passer godt med at hjelpemuskulaturen mellom ribbeina blir spente og smertefulle i etterkant.

Grunnen til at jeg likevel vil at du skal oppsøke lokal lege er den lille muligheten for at du KAN ha fått en rift i lungeposen slik at luft har tømt seg inn der, evt at luft har kommet i midtskilleveggen (mediastinum) i brystkassen eller endog ned i magen. Det skjer hvis luften i lungene utvider seg mer enn lungene tåler ifm oppstigning (lungebrist). Slik lungebrist skjer vanligvis ved ukontrollert oppstigning ("tom-for-luft" er den vanligste situasjonen) og fordi man ikke puster godt nok ut. Tilstanden er mye mer sjelden enn man får inntrykk av når man lærer om dykking - sannsynligheten for at du har fått det er derfor liten. Hvis luft kommer på avveie etter en slik skade så merker man brystsmerter når man puster dypt inn, noen kan også kjenne luft under huden i halsgropen på hver side av halsen (potetmelfølelse når man gnir der). Karakteristisk for denne skaden er at den oppstår umiddelbart etter dykk. Det at du fikk smertene 3 dager etter dykk gjør diagnosen svært usannsynlig. Denne diagnosen (lungebrist) kan man bare utelukke ved røntgenundersøkelse av lungene.
Jeg synes du har hatt plagene så lenge nå at du bør oppsøke lokal lege og forklare om plagene og hvordan du fikk dem. De engelske begrepene for lungebrist og luft i brysthulen er hhv "pulmonary barotrauma" og "mediastinal emphysema".
Du bør ikke dykke mer før du har vært hos lege. På den annen side: Jeg forventer at legen konkluderer med at det er en uskyldig tilstand som forårsaker plagene dine og da kan du regne med at det vil være helt OK å dykke igjen når smertene har gått over.
Jeg ønsker deg en riktig god bedring og fortsatt god ferie.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-