Bihulesmerter ved dykking

Spørsmål

Hei.
Jeg har problemer med trykk i bihulene i pannen når jeg dykker. Jeg må begynne å utligne nærmest umiddelbart etter at hodet er under vann og slik må jeg fortsette absolutt hele tiden til jeg er nede på omkring 15m. Derfra og dypere opphører dette behovet for denne hyppige utligningen. Oppstigning er normalt ikke noe stort problem, men det har hendt at jeg har blødd ut av nesa ved oppstigning. Jeg dykker ikke veldig ofte lenger, men det hender jeg drar på dykketur i varmere strø og da blir det ofte tre dykk om dagen i 3-4 dager i strekk. Nå skal jeg til Kapalai igjen og da vil jeg være sikker på å at jeg får dykket... Jeg vil derfor gjerne vite om det finnes preparater som åpner skikkelig eller er det ingen vei utenom kniven... Jeg har tatt CT av bihulene, men fikk ikke noe skikkelig svar fra legen.

Mann, 45 år

Svar

Hei,
ja bihuelsmerter er et vanlig problem blant dykkere. Noen undersøkelser tyder faktisk på at det er den vanligste årsaken til at dykkere tar kontakt med lege for sine helseproblemer.
Bihuler er luftfylte hulrom i ansiktskjelettet som er dekket med slimhinne innvendig. De åpner seg inn til nesen. Er man forkjølet eller allergisk så hovner slimhinnen opp og tetter åpningen. Ved lettere grader av forkjølelse merker man ikke så mye til det så lenge man er på overflaten, men når man dykker - og er avhengig av å etterfylle/tømme luft fra bihulene ifm ned/oppstigning - så får man vondt hvis ikke luften kan strømme fritt. Smerter svarende til bihulene (panne/kjeve) er det vanligste symptomet, men noen kan også få smerter i tennene i overkjeven.
Det er flott at du har fått tatt CT av bihulene - det er en viktig del av utredningen hvis slike plager er kroniske. Det er ikke så lett for meg å vite om bildene gir grunnlag for spesialisthenvisning siden du ikke kjenner resultatet av dem, men sannsynligheten er størst for at de er normale siden legen din ikke har sagt noe konkret til deg om det.
Det finnes noen råd som kan hjelpe deg på kort sikt. Spør legen din om han kan gi deg resept på "Rinexin" tabletter. De finnes i 50 mg styrke. De virker slimhinneavsvellende og åpner derfor passasjen til bihulene. Vanlig dosering er 1 tbl morgen og kveld. De kan gi litt munntørrhet og hjertebank og det kan være uheldig å bruke den hvis man har hjertesykdom eller prostataplager, men stort sett tåles de godt av de aller fleste. Hvis dette er et forbigående problem (at du tidligere ikke har hatt problemer med bihulene og at det er knyttet til en forbigående forkjølelse) så er trolig dette alt som skal til. Du kan gjerne bruke slike tabletter 2-3 uker. Hvis plagene dine er langvarige så pleier jeg å prøve en kur med kortisonholdig nesespray (Nasonex f.eks). Det er også noe du må få resept på hos legen din. Nasonex hjelper ved flere allergiske tilstander i nesen og hvis det finnes polypper. Jeg gir ofte en 2-3 mnd kur med Nasonex for å se om tilstanden bedres hvis jeg har dykkere som har kroniske plager av den arten som du beskriver.
Noen har god effekt av å skylle nesen med saltvann. Egentlig er vanlig sjøvann litt for salt, "fysiologisk saltvann" som du får kjøpt på apoteket er det aller beste. Det finnes egne "nesehorn" som man kan få kjøpt som forenkler prosessen med slik skylling hvis det viser seg at saltvannsskylling har god effekt hos deg.
Unngå å bruke vanlig slimhinneavsvellende nesespray (Otrivin, Rhinox o.l.) for å løse problemet. Slik nesespray sveller ned slimhinnen kortvarig, men mister effekten ila dykket. Da kan du få store smerter på veien opp.
Hvis plagene vedvarer så bør du henvises Øre-nese-hals spesialist. Men de enkle rådene jeg har skissert over kan med fordel prøves først.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-