Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barotraume i venstre øre etterfulgt av svimmelhet og øresus

Spørsmål

Hei. 9/11 2020 gjorde jeg et dykk ned tl.18-20 meter på ca 30 min. Under oppstigning fik jeg et barotraume(?) på venstre øre. Da jeg kom til overfalten hadde jeg vodt i øret og var svimmel. Det føltes også som jeg hadde vann i øret uten at det var tilfelle. Da jeg kom hjem tok jeg en paracet mot øresmertene og la meg tidlig. Smertene i øret forsvant etter ca 2 dager. Ca en mnd etter dette fikk jeg tildels kraftig tinitus i dette øret( pipelyd). Dette har jeg nå hatt ca en mnd. Det som bekymrer meg enda mer er at jeg forrige helg 10. januar 2021, ble så akutt svimmel at jeg ikke klarte å stå på beina. "Anfallet" varte ca 5 min, tror jeg. Svimmelheten avtok i løpet av kvelden, men øvre vestre del av ansiktet føltes nummnet. Etter en natts søvn følte jeg meg bra igjen. Ingen svimmelhet og ingen nummenhet. Denne helgen fikk jeg det imidlertid tilbake. Svimmel men ikke så ille at jeg ikke klarte å stå. Men nummenherten i venstre del av ansiktet er tilbake. Lurer på hva jeg skal gjøre med tinitus og svimmelhet. Jeg har ingen underliggende sykdommer. Mvh mann, 49 år

Mann 49
Svar

Hei,

Takk for velformulert spørsmål. Beskrivelsen du gir av plagene dine umiddelbart etter dykket i november passer godt med en trykkskade i øret (mellomøre kompresjonsbarotraume). Umder nedstigning får man smerter i øret hvis ikke trykket i mellomøret blir utlignet. Det blir et relativt undertrykk i mellomøret og slimhinnen  i mellomøret avgir væske (og evt blod) for å kompensere for undertrykket. Når man kommer opp kan smertene vedvare og ikke minst har man en følelse av "vann i øret" fordi det ligger ørlite væske i mellomøret og trommehinnen er trukket innover. Når det er trykkforskjell mellom de to mellomørene så er det mange som opplever svimmelhet slik du gjorde. Denne tilstanden er heldigvis uskyldig. Ved å utligne hyppig så får man ventilert mellomøret, væsken forsvinner ("resorberes") og svimmelheten forsvinner. Tilstanden er - som du kanskje kjenner til allerede, normal og stort sett uskyldig.

Når du får øresus (tinnitus) en måned etter denne hendelsen er det lite sannsynlig at barotraumet er årsaken. Det finnes ingen "absolutter" i medisin og det vil være galt av meg å fullstendig utelukke en sammenheng, men jeg vil påstå at det er ekstremt usannsynlig. Tinnitus som du fikk en måned etterpå skyldes sannsynligvis "noe annet". Har du allerede søkt på nettet om tinnitus? Lommelegen har en god artikkel om tinnitus som jeg synes du skal ta deg tid til å lese.  Du vil se at det er en lang rekke årsaker til tinnitus og at en ØNH lege bør konsulteres for å avklare underliggende årsak.

Du forklarer at du for en drøy uke siden fikk et anfall med svimmelhet med ca 5 min varighet ledsaget av nummenhet i venstre side av ansiktet. Det samme gjentok seg denne helgen selv om anfallet var mindre intenst. Du vil se av svarene på Lommelegen at vi ofte vil forklare pasientene at de bør oppsøke egen lege. Du må gjøre det. Episodisk svimmelhet ledsaget av nevrologiske symptomer utredes.   Det første man må avklare er om årsaken ligger i tilknytning til balanseorganet i det indre øret eller om det er andre deler av nervesystemet (hjernestamme, lillehjerne, hjerne) som er årsaken til problemet.  Sannsynligvis er årsaken i ditt tilfelle "noe" i tilknytning til øret, men det er ikke noe jeg kan fastslå bare basert på det du forklarer. Det vil kreve ytterligere undersøkelser (typisk en nevrologisk undersøkelse, øreundersøkelser og  CT undersøkelser av tinningben og hjerne) og du bør derfor kontakte fastlegen din i dag. Når dette er sagt:  Sannsynligvis skyldes svimmelheten din noe i mellomøret og jeg vil forklare mer om dette under.

Hvis dine nåværende symptomer (svimmelhet og nummenhet i ansiktet) hadde oppstått kort tid etter dykk så ville spørsmålet definitivt hørt inne på min banehalvdel: Det ville vært et klassisk eksempel på "Fascialis baroparese" - en sjelden men god dokumentert tilstand hos dykkere. Man antar at den skyldes trykk mot ansiktsnerven (Nervus fascialis, den syvende hjernenerven) i utløpsgangen med nær tilknytning til mellomøret. Overtrykket oppstår ifm trykkendringer under dykket. Tilstanden kan virke skremmende, men er heldigvis godartet.

I ditt tilfelle oppstod svimmelheten mer enn en måned etter dykket og fascialis baroparese er usannsynlig. Av de vanlige tilstandene som kan gi nummenhet i ansikt og svimmelhet så dominerer "Bells parese" (Bells palsy). Du kan lese mer om tilstanden på denne siden fra Helsebiblioteket. Bells parese er en godartet, og oftest forbigående, lammelse av ansiktsmuskulaturen på den ene siden av ansiktet. Ca 10% av pasientene med Bells parese opplever også svimmelhet.  Men fordi slike lammelser kan skyldes andre sykdommer så er det viktig at du blir utredet. I ditt tilfelle så synes jeg det er påfallende at tilstanden har presentert seg med to adskilte episoder med nummenhet (ansiktslammelse?) og svimmelhet. Bells parese gir vanligvis akutt innsettende lammelse som går gradvis tilbake - det er ikke typisk med slike episoder. Tinnitus er heller ikke et karakteristisk symptom ved Bells parese. 

Fordi dette forløpet verken er typisk for fascialis baroparese eller Bells parese så vil jeg be deg om å bestille time hos din fastlege snarest for videre oppfølging. Lykke til og god bedring!