Skal du dykke i sommer?

Dykking er en spennende hobby, men dessverre også forbundet med en viss fare. Du har kanskje hørt om dykkersyke - men visste du at du også kan få det hvis du flyr kort tid etter et dykk?

Skal du dykke i sommer?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange velger å kombinere dykking i nye og spennende farvann med avslapning og andre opplevelser i ferien.

Dykking er en spennende og utfordrende hobby, men som med mange andre fritidsaktiviteter er dykking dessverre forbundet med en viss fare, særlig dersom man slurver med sikkerheten. En av disse farene heter trykkfallsyke, også kalt dykkersyke.

Hvorfor får man trykkfallsyke?Dersom du dykker ned til ti meters dyp, vil trykket på kroppen din være dobbelt så stort som ved overflaten. Ved tjue meter er trykket tre ganger så stort. Etter et langvarig dykk kan vi litt enkelt tenke oss at blodet står under trykk akkurat som innholdet i en brusflaske. Dersom vi stiger for fort, vil vi få samme effekten som når vi åpner brusflasken - bobler. Disse boblene kan være livsfarlige, fordi de kan sette seg fast og stoppe til små blodårer - i verste fall i hjernen eller i hjertet. Du kan lese mer utfyllende om trykkfallsyke her.

Trykkfallsyke - også i fly!Alle som dykker vet at trykkfallsyke kan oppstå dersom man stiger til overflaten for fort etter et dypt eller langvarig dykk. Det mange ikke er klar over, er at trykket fortsetter å synke dersom vi setter oss i et fly etter å ha dykket. Jo høyere vi kommer, jo lavere blir trykket.

Det finnes flere eksempler på at dykkere som har utført dykk uten å merke noe, får symptomer på dykkersyke under flyreisen hjem fra ferie. Det er viktig å understreke at dette kun er et problem dersom du flyr etter at du nettopp har dykket. Vanlige flypassasjerer får ikke trykkfallsyke.

SikkerhetstipsVanlige rutefly har en trykkabin som gjør at trykket aldri vil bli lavere enn tilsvarende 2400 meter (som på toppen av Galdhøpiggen). Hvor lenge man bør vente med å fly etter å ha dykket er avhengig av antall dykk, dykkedybde og dykketid. Har du dykket mange dykk eller dykket flere dager på rad er det tryggest å unngå dykking det siste døgnet før du reiser hjem.

Den anerkjente amerikanske organisasjonen "Divers Alert Network" har gitt følgende anbefalinger for hvor lenge fritidsdykkere bør vente med å fly etter å ha dykket:

  • Vent minst 12 timer etter et enkelt dykk som ikke har hatt obligatorisk dekompresjonsstopp i sjø.
  • Vent minst 18 timer hvis du har dykket flere dykk eller dykket flere dager på rad.
  • Har du dykket slik at dykkecomputer eller dykketabell har pålagt dekompresjonsstopp i sjø er det vanskelig å gi sikre anbefalinger, men vent vesentlig lenger enn 18 timer med å fly etter et slikt dykk.
  • Faktorer som høy alder, overvekt, alkoholinntak vil øke tendensen til trykkfallssyke.

    Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

    Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

    Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

    Les mer om medisinsk kvalitetssikring

    Vi bryr oss om ditt personvern

    Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer