Vonde lymfeknuter med dårlig allmenntilstand, høy LD

Spørsmål

Hei. Jeg ble bedt om å oppsøke en indremedisiner. Jeg har hatt en lang sykdomsperiode på nesten 4 måneder. Det begynte med sår hals. Hvor etter noen uker lymfeknuter ble aktivert. De var svært vonde og dette var i hovedsak på venstre side. I tillegg hadde jeg meget dårlig allmenntilstand, altså følte meg elendig men ingen feber. Det nådde så toppen før jeg ble gradvis bedre. Nå er allmenntilstand rimelig ok men lymfeknuter er enda vonde men ikke forstørret etter hva jeg vet og har hørt av lege. Hva tenker du dette kan være? Er det vanlig å ha vonde lymfer etter en lang sykdomsperiode? Legen snakket om at de kunne være vonde i opptil 1 år. Har testet for kyssesyke som var negativ. Crp under 5. S-ld var i en periode 250 hvor den gikk ned igjen til innenfor referanseområde etter en stund.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Lymfeknuter reagerer på infeksjoner og de kan bli aktivert av andre typer sykdommer som lupus, HIV, revmatisme eller forskjellige typer kreft. Det vanligste er infeksjoner, og da går det som regel over.  

Jeg vet dessverre ikke hvor gammel du er, hvilket kjønn du er, eller mer om din generelle helse, og den informasjonen er ting vi tenker på når vi skal vurdere underliggende årsaker til sykdommer, men basert på det du beskriver, høres det ut som at du hadde kyssesyke, eller mononukleose. Noen ganger kan serumprøver være negative selv om du har mononukleose, og hvis man bare tok en såkalt monospot, kan den være negativ selv om du har sykdommen. Det at du hadde høy LD med sår hals, hovne lymfeknuter og nedsatt allmenntilstand, peker absolutt i retning av kysseyke. Kyssesyke kan ta måneder å bli frisk fra, og det er ikke uvanlig at folk har ubehag i lymfekjertler i lang tid og hangler i en god stund før de blir bedre. Hvis du ellers er ung og frisk ville jeg undersøkt deg igjen, passet på at du ikke har hovne lymfeknuter noe annet sted, at du ikke har svettetokter om natten eller vekttap, og at blodprøver ellers er fine. Man kan sjekke blodprøver for å se om du har antistoffer mot de vanligste virusene som forårsaker kyssesyke.  Hvis lymfeknutene dine ikke er hovne lenger og du ellers har normale blodprøver og ingen andre funn, er det mest sannsynlig at du hadde kyssesyke, og at det bare tar tid å komme seg. 

I lenken under kan du lese litt om kyssesyke.


https://www.lommelegen.no/infeksjoner/artikkel/kyssesyken-mononukleose/68996482


Lykke til.


Mvh,


Nina C Bryhn, MD



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-