Vanskelig å stikke

Spørsmål

Hei!
Jeg har et problem angående blodprøver. Det er veldig vanskelig å finne blodårene mine, og det er enda verre å få ut noe blod når legen endelig har funnet dem. Det stopper opp ganske kjapt, og så må de finne ei ny blodåre. De fleste gangene jeg skal ta blodprøver, så ender det med at jeg besvimer. Jeg sier alltid ifra om at jeg blir dårlig og jeg er alltid rolig når de stikker første gangen, husker å puste og stresser meg ikke opp. Men det samme skjer hver gang, etter tre-fire forsøk i hver arm, så finner de endelig ei blodåre, etter en kort stund stopper blodet opp, og det ender med at jeg må komme tilbake dagen etter. Er det noe jeg kan gjøre for at de skal finne blodårene lettere og at jeg skal slippe å bli så dårlig? Dette er ganske slitsomt...

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er nok ikke så mye du kan gjøre for å bli lettere å stikke. Noen er svært vanskelig å få blod ut av, men det er sjelden det er umulig. Grunnen til at det er vanskelig kan være at du har noe underhudsfett, at årene ligger litt dypt, at de er lett å sprekke/skjøre, at de ruller eller at de er sammentrukne og tynne.

Hvis du pleier å besvime bør du ligge når du skal stikkes. Armen bør henge ned fra benken og det bør brukes en stase (strikk) over overarmen, denne skal sitte stramt! Det kan være en fordel å ha en varm klut over stedet som skal stikkes, slik at årene utvider seg mest mulig.

Etter dette er det erfaringen til "stikkeren" som teller, og som regel går det an å få ut blod fra en åre i albuen. Det går an å stikke andre steder også, men armene er de letteste å bruke i vanlig allmennpraksis.

Det viktigste er at du slapper av i situasjonen, har spist frokost (med mindre du må faste på grunn av blodprøvene) og har drukket godt de siste par timene før stikket. Da minsker sjansen for at du besvimer.

Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn