Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tolkning av blodprøvesvar

Spørsmål

Hei , jeg er gravid i uke 33 og har alltid hatt lavt jern før svangerskap også, men under svangerskapet har ferritin vært under <3 også og hb på 10. Jeg startet med Duroferon 100mg tabletter. Jeg tok nylig blodprøver for kontroll av jern og under kommentaren står det : "Form- og størrelsesforandringer av erytrocyttene. Noe venstreforskyvning av de nøytrofile granulocyttene. Normalt antall trombocytter. Hb: 10.5 Leukocytter:9.5 Nøytrofile :6.2 Lymfocytter 2.3 Monocytter 0.8 Trombocytter 288 Eosofile 0.1 Basofile 0.1 Erytrocytter .3.98 Mcv 84 Mch 26 Jern 5,5 Ferritin 8 Jernbinding 117 Jernmetning: 5 (Legger ved 2 blodprøvesvar en fra juni og siste fra august . ) Spørsmål 1: Vanligvis står det ingen patologiske celler påvist, men denne gangen står denne kommentaren der. Hva betyr det? Sykdom? Blodsykdom? Bør jeg bli henvist til en hematolog for utredning? (Sist blodprøve viste erytrocytter 3.88) Spørsmål 2: Hvor farlig er det å ha lavt ferritin under svangerskap for både foster og mor? Hvilke konskvenser vil det ha for foster for utviklingen osv? Jeg er henvist til tilvekstkontroll ultralyd pga avflatende SF mål. Jeg er ellers frisk uten sykdom og bruker ingen medisiner.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Jeg svarer på dine spørsmål ett av gangen:


Spørsmål 1: Vanligvis står det ingen patologiske celler påvist, men denne gangen står denne kommentaren der. Hva betyr det? Sykdom? Blodsykdom? Bør jeg bli henvist til en hematolog for utredning? (Sist blodprøve viste erytrocytter 3.88) 


Venstreforskyvning betyr at det er relativt flere umodne nøytrofile granulocytter, som er en del av immunapparatet vårt. Ved for eksempel betennelser i kroppen, inklusiv infeksjoner, vil en få en slik venstreforskyvning. Levetiden for nøytrofile granulocytter er svært kort, kun timer / dager, og derfor vil slike forhold kunne endres fort, for eksempel når en infeksjon går over. Det første som burde gjøres her, er derfor å kontrollere prøven om for eksempel noen uker. Det gir fremfor alt ingen mistanke om alvorlig sykdom i ditt tilfelle, og du trenger ikke å henvises til hematolog, slik du spør om. 


Spørsmål 2: Hvor farlig er det å ha lavt ferritin under svangerskap for både foster og mor? Hvilke konskvenser vil det ha for foster for utviklingen osv? 


"Hvor farlig" er på en måte et litt feil spørsmål, siden farlighet ikke kan graderes eller angies. De praktiske tolkninger og tiltak som må gjøres, er det som teller her. Og for ditt vedkommende så er lavt ferritin et tegn på jernmangel, og derfor har du fått jerntilskudd. Det får da ingen konsekvenser for fosterutviklingen. Det er også normalt (og ønskelig) med lavere blodprosent enn vanlig, under graviditeten. For ditt vedkommende er det riktig å bruke jern nå. Og så skal jernnivåer og blodprosent kontrolleres videre i svangerskapet, og med tilskudd av jern er det enhver grunn til å tenke at det vil stige med inntak av jerntilskudd.


Har du mer spørsmål om disse tingene, som på ingen måte er hverken "skumle" eller farlige, så synes jeg du skal ta deg en god samtale med fastlegen om dette, så du slipper å bekymre deg. Lite er mer angstdempende enn god informasjon. Ha et fint svangerskap videre.