Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stupte fra 3 meter, nå redd for skade på milten

Spørsmål

Hei. Har stupet fra 3m igår. Ender opp litt på magen. Ikke noe særlig vondt, bare kjente det litt. Så blir jeg kvalme etter middagen noen få timer etterpå. Har vært ut å svømt idag morgens. Følte OK etter det. Men kjenner en genanse på venstre siden av bulken og på eller under ribbene. Veldig svak! Har selvfølgelig lest om milt skade på nett og lurte på om det kunne vær en skade det og i så tilfelle hva absurde jeg gjør?

Mann 53
Svar

Hei.


Ved støt mot milten kan den begynne å blø, og i de fleste tilfellene vil blødningen forbli innenfor kapselen /bindevevshinnen som omgir milten. Hvis denne hinnen brister, vil en kunne få kraftig blødning inn i bukhulen, med blodtrykksfall og i verste fall sjokk og død. Milten kan blø langsomt, inni kapselen, og en brist av kapselen vil kunne skje etter flere dager, kanskje et par uker. Siden dette er svært farlig, er det naturligvis viktig å få dette utelukket, noe jeg ikke kan gjøre pr internett uten å undersøke deg. 

Du kjenner nå en ømhet på venstre siden av buken, og det kan teoretisk sett være et tegn på miltruptur. Hvis du er øm over magen hvis du trykker (meget!) forsiktig der, kan det være et tegn på miltruptur. Uansett tenker jeg at du for ordens skyld bør få dette legeundersøkt idag, for å få utelukket en så farlig tilstand. Jeg sier med andre ord ikke at jeg "tror" at du har dette, men fordi det er potensielt meget farlig, skal du heller være på den sikre siden. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-