Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Små kuler på halsen

Spørsmål

Jeg har merket at jeg har vedvarende små kuler på venstre side av halsen. De har vært der noen uker uten å være til bry, siden de ikke er vonde. Kulene er på størrelsen med erter. De er ikke synlige med det blotte øyet, men en kan lett føle dem. Jeg har ingen symptomer på forkjølelse. Er ellers frisk og går ikke på noen faste medisiner. Lurer i grunn bare på om det er noe jeg skal bry fastlegen min med, eller om jeg bare skal se om det går over. Takk på forhånd.

Kvinne 22
Svar

Hei.


Du er altså en ung og frisk kvinne, som tilfeldigvis kjenner noen små kuler på halsen. Du lurer på om dette er noe du skal "bry" fastlegen din med eller om du skal se om det går over.


Jeg kan naturligvis ikke trekke noen skråsikre konklusjoner. uten å kjenne på lymfeknutene dine, men jeg kan gi deg noe generell informasjon om dette:

Det er helt vanlig å kjenne lymfeknuter rundt omkring på kroppen, ikke minst på halsen. De svulmer opp når kroppen utsettes for bakterier og virus, og det at de svulmer opp, er et tegn på at man har et immunsystem som fungerer. En behøver ikke nødvendigvis å ha merket sykdom, for en bombarderes jo med virus og bakterier hele tiden uten å bli syk, mens immunsystemet gjør jobben og hindrer oss i å bli syke. Slike normale lymfeknuter vil vanligvis avta i størrelse og forsvinne igjen gradvis. Men det er heller ikke uvanlig at de kan forbli lett forstørret over lang tid, evt nokså permanent. Det er i seg selv heller ingen tegn til sykdom.

Forstørrede lymfeknuter som følge av alvorlig sykdom, spesielt kreft, vil vokse hele tiden i størrelse, og de vil for en øvet legehånd kjennes anderledes enn normale forstørrede lymfeknuter. 

Derfor skal en generelt ha en lav terskel for å la lege sjekke slike, siden det er så enkelt og greit, og så viktig å få gjort.

Så da kommer vi til svaret på spørsmålet ditt: Skal du oppsøke lege nå, eller se dette litt an? Det vil ikke være feil å la legen din kjenne på de nå, og fordelen vil være at da kan du slippe å tenke mer på dette. Men samtidig får en jo ingen som helst mistanke om sykdom i ditt tilfelle, både fordi de er små, og fordi du er frisk og ung. Unge mennesker får svært mye sjeldnere kreft enn eldre mennesker. Følgelig synes jeg godt du kan tillate deg å se dette an i en del uker for å se om de avtar i størrelse, om du ønsker det. Husk å ikke sitte og kjenne og gnikke på dem hele tiden, -hvilket er fristende når en først har oppdaget slik, for det kan irritere og kanskje bidra til å vedlikeholde dem eller forstørre dem. Kjenn en gang i uka eller annenhver uke, for eksempel.

Håper det var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-