Skadelig med langvarig jerninntak?

Spørsmål

Hei.

Jeg har i det siste slitt med å opprettholde jernnivået på et tilfredstillende nivå. Har nå gått 3 mnd på duoferron (200mg), siste måling av ferritin kom på 16, fikk beskjed om å forsette med dette yttligere 6 mnd til. I de siste 2 årene har jeg kommet til lege pga slapphetsfølelse, og finner alltid jernmangel, får beskjed om å ta jerntabletter. Fungere fint for kortere perioder, men etter en tid synker det igjen. Jeg har sluttet som blodgiver, og bruker p-piller for på redusere menstruasjonblødingene. Men ser ikke ut som det hjelper.

Lurer bare på om det er forsvarlig å bruke jerntabletter over lengre periode som 9 mnd? Med tanke på belastning på leveren.

Håper du kan hjelpe med en avklaring, på forhånd takk.

Sykdommer: jernmangel

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er mange som bruker jerntabletter over lange perioder, også lengre enn 9 måneder.
Så lenge jernnivået ditt er lavt eller innen normalen skaper dette ikke problemer for leveren. Hvis nivået stiger til høye verdier, over normalområdet, så kan det på sikt være skadelig. Dette er jo ikke tilfelle med deg.

Langvarig bruk av jerntabletter kan gi en plagsom forstoppelse.

Jeg regner med at legen din undersøker nøye med tanke på hvorfor du har så lavt jerninnhold i blodet, både med blodprøver, gjennomgang av kostholdet og andre undersøkelser. Hvis man ikke finner noen konkret årsak må du selvfølgelig fortsette å bruke jerntilskudd slik at du har tilstrekkelig høye nivåer i kroppen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-