Schultz`s syndrom

Spørsmål

Har en venn som har fått diagnosen "Shultz syndrom" (tror det skrives slik) kan dere forklare litt om denne sykdommen, evt behandling av denne sykdommen.
Er det noen spesialister på dette i Norge. Vet dere om noen internettsider man kan lese om denne sykdommen, eller liggnede sykdommer, da vi ikke er sikker på diagnosen som legen har stilt.
Symtonene er bla.blodårebetennelse. min venn får cellegiftbehandling.
Mvh.
Bekymret
Ps.
Har krysset ovenfor for min venns kjønn og alder.

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Et mer vanlig navn på Schultz`s syndrom er agranulocytose. Dette er ikke en bestemt sykdom men mer en tilstand hvor beinmargen av forskjellige grunner har stoppet eller kraftig senket produksjonen av de cellene man kaller for granulocytter. Dette er celler som har en viktig rolle i kroppens immunforsvar og utgjør en stor del av kroppens hvite blodceller.

Personer med agranulocytose utvikler gjerne sår i kroppens slimhinner, for eksempel i munnen, halsen, og i tarmene. Man kan også få slike sår i huden.

Årsakene til agranulocytose er forskjellige men jeg vil tro at i din venns tilfelle så er det mest sannsynlig at det skyldes cellegiftbehandlingen. Cellegift virker ved å drepe celler som deler seg ofte, dette er jo for å ta knekken på kreftceller som jo e veldig aktive når det gjelder å dele seg. Dessverre gjelder dette også celleproduksjonen i beinmargen slik at en svært vanlig, og nesten uunngåelig, bivirkning av slik behandling er nedsatt produksjon av blodceller.

Behandlingen av Schultz`s syndrom kommer helt an på hva som har forårsaket det. Noen medikamenter, foruten cellegift, har agranulocytose som en sjelden bivirkning, i slike tilfeller må man stoppe og ta disse. Jeg går ut ifra at din venn har en sykdom som gjør at hun må gå på cellegift i en periode, i slike tilfeller er det viktig at hun har tett oppfølgning av legen som er ansvarlig for behandlingen.

Beinmargens produksjon av cellene vil som oftest alltid starte greit opp igjen når man er ferdig med cellegiftkuren.

En ting som er veldig viktig er at hun straks kontakter lege hvis hun får symptomer på infeksjon, spesielt da feber. Siden kroppens immunforsvar er redusert vil en relativt mild infeksjon fort bli mer alvorlig når man har agranulocytose. Ved slike symptomer skal man raskt til lege og starte med antibiotikabehandling.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn