Ringsideroblastanemi

Spørsmål

Min mor har fått diagnosen Ringsideroblastanemi av sin lege, men hun har ikke klart for seg hva det er og hva det innebærer fordi legen hadde dårlig tid. Ønsker derfor informasjon om det og også noe om prognose. Har ikke funnet noe på nettet om denne sykdommen, derfor denne henvendelse.

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette er ikke akkurat noen folkesykdom og det er ikke sikkert legen hennes kan så mye om dette. Noen har imidlertid stilt diagnosen (laboratoriet?) og når man gir noen en diagnose er det veldig viktig å informere grundig samtidig.

En anemi er en tilstand hvor det er for lite blod i kroppen eller for lite fungerende røde blodceller. Ringsideroblast er en beskrivelse av de røde blodlegemene ved denne tilstanden, det er forsåvidt uinteressant for oss/dere. Jernmangelanemi er feks en tilstand hvor det er for lite jern i kroppen og derfor får man "blodmangel".

Ved ringsideroblastanemi er det en del forskjellige mulige årsaker. Mange er genetisk betinget og har vært tilstede fra fødselen av. Det er neppe tilfelle med din mor. Hos noen skyldes tilstanden en sykdom i benmargen som kalles myelodysplasi - dette må legen hennes avklare fordi denne sykdommen kan ha en del konsekvenser for helsen hennes. Imidlertid er det en relativt sjelden forklaring. Mer vanlig er tilstanden utløst av alkoholmisbruk, uten at jeg vet om det kan være tilfelle med din mor. Medikamenter kan utløse tilstanden, og stoffer som bly og sink kan ha forhøyede verdier i kroppen og gi slik anemi. Sjeldnere er det utilstrekkelig kosthold som fører til tilstanden, da mangel på et stoff som heter pyridoksin eller kobber.

Sykdommer som leddgikt og liknende tilstander kan føre til slik anemi.

Symptomene er som ved all annen "blodmangel"; tretthet, nedsatt kraft og svimmelhet.

Første steg er å kartlegge om det er skadelige faktorer som må elimineres, feks alkoholmisbruk. Behandlingen deretter går som regel ut på å gi blodoverføring, og samtidig følge med blodverdier slik at det ikke blir en opphopning av jern i kroppen. Prognosen er god hvis dette gjøres riktig.

Å få en slik diagnose krever en del oppfølgning fra fastlegens side. Hun bør ta kontakt med ham igjen for å få en vurdering på hva som skal gjøres videre av utredning og behandling.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn