Redd for blodpropp

Spørsmål

Hei. Fødte barn for 6 mnd siden. Satt mye stille i svangerskapet. Etter fødselen har jeg gått tur daglig. Ikke langt, men på asfalt. For 2-3 mnd siden begynte jeg få vondt under foten og på siden av ankelen når jeg gikk. Forrige uke oppdaget jeg en kul på innsiden av ene ankelen. Den er ikke vond, bare ømt. Det er samme fot som jeg har fått vondt i når jeg går. Fastlegen er borte, så gikk til hennes vikar. Ho kjente og mente det ikke er noen kul. Heller en hevelse/betennelse. Satte meg på voltaren tablettkur. Den har jeg brukt i 6 dager nå, men ser ingen endring. Derimot forsvant smertene mye. Jeg oppsøkte kiropraktor også. Han er ingen lege, men mente også det ikke er noen kul. Hans teori er at jeg har vært i ro lenge, for så å være i mye aktivitet. Samtidig er jeg plattfot og han mener jeg kan ha belastet feil. Jeg har kjent smerte under foten, innsiden av foten og en slags «støl» følelse i leggen. Kjenner spesielt denne støle følelsen i leggen på kvelden og føler på en måte at foten er varm. Uten at den egentlig er det på utsiden. Jeg har lett for å få angst når jeg er redd ting og var livredd dette var blodpropp. Sa det til kiropraktoren, men han syns senen under foten og musklene i leggen sto i såpass spenn at han var ikke i tvil om at plagene mine skyldes noe med foten. Og ikke blodpropp. Hva er egentlig tegn på blodpropp? Jeg er ikke rød, ikke spesielt hoven (har tilogmed målt beina og de er stort sett like hele veien) og ikke spesielt alvorlige smerter. Hadde litt når jeg gikk tur tidligere. Men som sagt er det mer som om jeg er støl/sliten, spesielt kveld. Var vondt langs leggmuskelen da han klemte. Kiropraktoren mener det vil gå over og at jeg må ha nye sko/såler. Evt også gå ned i vekt, det sa jeg selv også. Han sa jeg muligens var i ferd med å få plantar fascitt. Er jeg godt nok undersøkt? Er plagene mine trolig relatert til foten? Det med at jeg blir mer sliten i beinet til kvelden- er det typisk ved sånt? Ville jeg hatt andre symptomer ved blodpropp?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Tusen takk for ditt spørsmål.


Jeg forstår at du blir bekymret når kroppet endrer seg etter fødsel og jeg håper at svaret mitt kan berolige deg. Jeg forstår det som at du etter fødselen av barnet ditt for 6 måneder siden har begynt å være i bevegelse med mye gange på asfalt, og i den anledning har det oppstått smerter under foten og på siden av ankelen. Videre forstår jeg det som at du er bekymret for at dette kan være blodpropp. 


Basert på beskrivelsene dine, fremstår det som at du har pådratt deg en betennelsestilstand i foten. Dette kan komme av gange/jogging på asfalt, og man er spesielt utsatt for dette når man i tillegg er plattfot og ikke har tilstrekkelig gode såler eller fottøy med dempning. Da er det lett å overbelaste eller belaste føttene feil. «Kul» i foten kan da være uttrykk for en betennelse i en av fotens senefester som har blitt over-/feilbelastet. Senebetennelse er forenlig med din opplevelse av «stølhet», varmefølelse og smertestillende effekt av Voltaren. Det er ikke uvanlig at muskel- og seneplager fra foten, stråler opp mot og gir smerter langs leggen. Det er ingen grunn til å tro at denne «kulen» i foten er uttrykk for noen blodpropp, da blodpropp gjerne oppstår i vener på leggen og gir uttalte smerter, hevelse (med sideforskjell) og rødhet. 


Nå er det imidlertid slik at jeg ikke har sett eller undersøkt foten din, og dermed uttaler meg på et generelt grunnlag basert på de opplysningene du har beskrevet. Men basert på sykehistorien din, er det overveiende grunn til å tro at dine plager er betinget i en senebetennelse, nærmere bestemt plantarfascitt.


Plantarfascitt skyldes overbelastning av plantarfasciens feste til hælbeinet og skjer først og fremst ved f.eks. gåing på hardt underlag som asfalt. Gravide som tar opp treningen igjen etter fødsel er utsatt, og personer som er plattfot er også disponert for utvikling av plantarfascitt. 

Tilstanden er som oftest selvbegrensende. I den akutte fasen kan man bruke betennelsesdempende medisiner som f.eks. Voltaren eller smertestillende som Paracet. For å forebygge og avlaste foten er det anbefalt å bruke sko/såler med god støtdemping, samt å gjøre følgende øvelser;

1. Tøyninger av leggmuskulaturen

Stå med hendene mot en vegg og den skadete leggen bak den andre leggen. Med den skadete leggen strekt, hælen flatt på gulvet og foten rettet fremover, lener du deg langsomt  fremover og bøyer det andre beinet. Du skal føle at det strekker i midtre del av leggen. Hold tøyningen i 10-15 sekunder. Gjenta tøyningen 6-8 ganger.

2. Tøyninger av fotbladsenen (plantarfascien)

Stå rett med hendene mot en vegg og det skadete beinet litt bak det andre beinet. Hold hælene flatt på gulvet og bøy langsomt i begge kneleddene. Du skal føle at det strekker i nedre del av leggen. Hold tøyningen i 10-15 sekunder. Gjenta tøyningen 6-8 ganger.


Hvis du opplever at du fremdeles har smerter til tross for at du har fulgt de ovennevnte rådene etter 2-3 uker, anbefaler jeg deg å oppsøke lege på nytt for en ny vurdering. 


Jeg  håper disse rådene har beroliget deg og at du opplever bedring!


Med vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-