Permanent forstørret lymfeknute over flere år

Spørsmål

Hei
Har i 4-5 år hatt en øm kul på størrelsen med en ert på innsiden av albuen. Den er uforandret i størrelse og man kan rulle rundt på den litt som man vil. Den sitter altså ikke fast i undervevet. Har hele tiden trodd dette var en senekul. Den har aldri plaget meg spesielt mye, annet en mentalt.
Da jeg var til fastlegen i forbindelse med noe annet, fikk jeg han til å ta en kjapp titt på denne da jeg var på tur ut døren. Han konstaterte fort at dette var en lymfeknute. Han kjente så fort på nakke og armhule, men konkluderte med at dette er ufarlig. Har egentlig slått meg til ro med dette, men man tenker jo litt når denne ikke forsvinner. Spesielt når jeg ellers er frisk og rask, så skal det vel ikke være noen grunn til at en lymfeknute er varig hoven ? Kjenner ikke til at jeg har eller har hatt noen infeksjoner/betennelse i kroppen, som skulle tilsi at lymfene skulle begynne å hovne opp.
Hva er grunnen til at lymfekul blir varig hoven?
Vurderes det noen ganger å fjerne slike lymfekuler som ikke forsvinner?

Svar

Hei.

Det er ikke uvanlig å ha permanent forstørrede lymfeknuter. Det har ingen spesiell grunn, som så mye annet i kroppen "er det bare slik".
Lymfeknuter kan også som kjent svulme opp pga sykdom, inkl alvorlig sykdom som kreft m.v., men det kan jo du her utelukke pga at der har vart i mange år.

Du spør om det noen gang vurderes å fjerne lymfeknuter som ikke forsvinner.
Ja, man fjerner lymfeknuter hvis der er den minste mistanke om at de kan ha med kreft eller annen alvorlig sykdom å gjøre. Da sendes de til vevsundersøkelse (histologi).

Men det er jo ikke aktuelt for ditt vedkommende, siden du har hatt den i mange år, og der ikke er noen mistanke om at den har med sykdom å gjøre.

Dette trenger du mao. ikke tenke mer på.

Ha det bra.