Når ferritinet blir lavt

Spørsmål

Jeg har vært sykmeldt i noen måneder pga. total mangel på energi. Har vært litt bedre i sommer. Jeg visste at jernlageret var litt lavt, og har spist/drukket Floradix i flere uker, samt at jeg har spist mye leverpostei, brunost og broccoli. Etter å ha vært hos legen tidligere denne uken, fikk jeg tlf. hjem om at jernlageret var sunket med enda 2. Dermed skal jeg, i tillegg til Floradix, spise dobbel dose med et jernpreparat. Spørsmålet mitt er egentlig: Hva er konsekvensene hvis en langvarig blir gående med for lavt jernlager og det ikke kommer opp igjen?

Kvinne, 42 år

Svar

Kjære deg!

Du skriver ikke om det er noen spesiell årsak til at jernlageret er lavt - eller om du har hatt tilsvarende problemer tidligere. Hvis jernlageret - og eventuelt blodprosenten (hemoglobinet) plutselig synker - kan det være viktig å finne og å behandle årsaken. Jeg antar at dette er ferdig utredet og at jerntilførsel er konklusjonen på hvordan du skal behandles.

Fluradix og jernholdige grønnsaker er en fin vei å gå, de tolereres godt og kan i mange tilfelle være nok. Men, ofte må man til med sterkere krutt. Da må du ta sterkere jernpreparater slik du har fått beskjed om.

Til ditt siste spørsmål: Hvis jernlageret tømmes blir til slutt blodprosenten (hemoglobinet) lavt.

Håper dette kan være til hjelp.