Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Milt

Spørsmål

Hei! Jeg hat et par spørmål. Jeg har akkurat tatt en helsesjekk for å fornye arbeidsvisumet mitt i Kina et år. Jeg fikk svar i dag på testene og alt så bra ut, med unntak av milten min. Det var lagt inn kommentar på at denne var forstørret, og var da 4,6cm og 13 cm. Jeg Googleselvsagt litt og fant ut at den burde være rundt 4 cm og 10-12. Med andre ord høres den ikke så alt for stor ut for meg, men jeg tenker likevel at det kan være greit å høre med dere hva dere tenker. Jeg er en 25 år gammel gutt, 185 høy og veier 75 kilo. Det skal nevnes at jeg var i Taiwan i fjor hvor jeg fikk noen nerveproblemer i armen, så jeg gikk til sjekk for strøm-leding i nervene, men resultatene de fikk var helt på jordet siden testen de hadde var ment på kinesere. Jeg vet ikke om dette også kan ha noe å si på milt, altså størrelse på denne? Utenom dette har jeg ikke noen andre merkbare problemer, med andre ord føler jeg meg frisk. Så burde jeg ta en sjekk, og da på hva? Jeg drar tilbake til Norge i starten på juli, så kan det evt. vente til jeg er tilbake siden standarden på sykehus i byen her er ganske dårlig. Til slutt har jeg også et annet spørsmål. Kjæresten min fikk også en kommentar på sin EKG at sinusrytmen var "lav og flat". Er dette også noe som evt burde sjekkes opp?

Mann 24
Svar

Hei,


Basert på det du sier tror jeg ikke det er et problem med milten din. Det kan være at den ble litt forstørret under kyssesyken, men dimensjonene du nevner er ikke utenfor normalen. Det er greit om du sjekker igjen om et par år, evt sjekker blodprøver og ser om alt er greit der. Du kan absolutt vente til du kommer tilbake til Norge. 

Ang kjæresten din så vet jeg ikke kjønn, alder eller andre sykdommer, men generelt er det greit å få sjekket ut et EKG som ikke er normalt. Et "lavt" EKG betyr vanligvis lav spenning, og det kan skyldes mange forskjellige ting, og det er derfor best om kjæresten din diskuterer dette med lege når dere er tilbake i Norge. 


Mvh,


Nina C Bryhn, MD