Lymfeknuter

Spørsmål

Har fått flere veldig hovne, store og harde lymekjertler på den ene siden av halsen. Har en litt betent kvise i nakke/hals, like under hårfestet, omtrent 5 cm fra kvisen. Kan dette ha sammenheng, eller burde jeg ta meg en tur til legen for sikkerhets skyld? Hvor langt tid skal det evt. ta før disse går tilbake til normalen? Bildet viser kvisen. PS! Det er lymfekjertlene jeg er bekymret for, ikke kvisen.

Svar

Hei.

Det kan meget gjerne være at det er den betente kvisen som er årsaken til de forstørrede lymfeknutene. De skal jo svulme opp ved infeksjoner i nærheten.
Hvis du forøvrig er frisk, så synes jeg at du skal se dette an, for da vil de gradvis avta i størrelse når infeksjonen gir seg. Det kan dreie seg om ukesvis og enda mer, før de er helt borte.
Hvis de fortsetter å vokse, eller blir flere, så skal du heller ta en tur til legen for ordens skyld.

Størrelsen på lymfeknutene har også mye å si. Du sier at de er "veldig hovne og store". Men det er jo et helt relativt begrep. Jeg tenker at hvis de f.eks. er like store som en drue eller en valnøtt, så skal du definitivt gå til lege nå, for da kan det handle om alvorlig sykdom. Men er de mer på størrelse med rosiner / peanøtter, så "stemmer" det mer med hva en ser på normale lymfeknuter som forstørres pga en infeksjon.
Er du usikker, er det selvfølgelig alltid riktig å ta et legebesøk for mye enn ett for lite, og det kan være en effektiv måte å legge fra seg bekymringer på. Legen vil kunne si om dette er normalt forstørrede ufarlige lymfeknuter ved å kjenne på dem, i motsetning til jeg, som kun har din beskrivelse å forholde meg til, og derfor kun kan svare generelt, som du ser.

Ha det bra.