Lymfeknute

Spørsmål

Hei. Jente 25 år. Har hatt en vedvarende forstørret lymfeknute/kul på høyre side på øverste del av halsen, ca 2 cm under kjeven( i gropen ved svelget).
Den er følbar med fingre, kjennes ut som den er ca 1-1,5 cm stor. Rund i formen, hard, uøm. Kan beveges noe til sidene men ikke oppover. Oppdaget for 3,5 mnd siden ( vet ikke hvor lenge den har vært der). Ikke hatt feber, nattesvette , ikke vært slapp. Har vært litt forkjølet innimellom men ikke slik at det bryter ut. Bare rennende nese og noe slim som renner fra nese bak i svelg. Kulen/lymfeknuten har ikke forandret seg i størrelse siden jeg oppdaget den.
Har hatt noe pulserende trykk øver øret og kjennes noen ganger ut som noen klemmer i huden min over øret og foran øret på høyre side i ca 2 mnd som kommer å går ( kan være spenningshodepine pga kronisk Nakkeproblem). Så vet ikke om dette har en sammenheng. Har også red ear syndrom på høyre øret som kommer å går (ofte i stressende situasjoner) ( begynte for 3 år siden på vinterstid).
Har vært til fastlegen min for denne nye oppdagelsen min da. Fastlegen kjente generelt på hals og bak i nakken. Sa jeg hadde generelt litt hovne lymfeknuter her og der, men at det ikke var uvanlig, men selv følte jeg ikke hun kjente særlig på den jeg hadde ment var spesielt stor. Tok blodprøver , dvs senkning og crp , ingen funn der. Plus noen andre vanlige prøver som jeg regner med var fine siden jeg ikke har hørt noe annet. Men nå er det gått en stund igjen og jeg vurderer om jeg skal få en ny vurdering eller om dette bare er vanlig ? Hvordan kan man vurdere om dette er en kreft kul eller ikke ? Er det vanlig at lymfeknuter ikke går tilbake til normal form igjen over så lang tid? Bekymrer meg bare litt for denne kulen, selv om den ikke er sjenerende eller noe sånt. Takker for svar på forhånd.

Svar

Hei! Lymfeknuter på halsen er ikke uvanlig. Det skyldes at området er spesielt utsatt som inngangsport for mikroorganismer. Luftveier, øre, nese mm. Godartede forstørrede lymfeknuter kan være store i flere uker etter en aktuell infeksjon eller symptomer. Typisk for godartede lymfeknuter er at de er myke i konsistens, fri bevegelige i forholde til huden over. De kan være ømme å ta på i akuttfasen, men trenger ikke å være det i ukene derpå. Det at du fortsatt kjenner den er altså ikke unormalt. Det å vurdere om en knute er hard eller bløt er vanskelig og krever litt erfaring. Om fastlegen din ikke merket seg noe unormalt så er det er godt tegn. Det er imidlertid ikke bra at du fortsatt er bekymret. Det skal du ikke gjøre. Derfor er det lurt å be om ny vurdering hos lege om fortelle at akkurat den kulen skaper bekymring. Da vil fokuset være på den. Om legen er i tvil er neste steg å ta en finnålsaspirasjon av knuten. Det er en form for vevsprøve hvor man undersøker celler som hentes opp ved prøven i mikroskop. Da vil man få endelig diagnose. Blodprøver sier veldig lite i en slik sammenheng. De kan være helt normale uansett hva som er årsaken. Jeg ønsker deg god bedring og ikke ta bekymringen på forskudd.