Lymfeknute over kravebeinet

Spørsmål

Det er skikkelig teit, men har en lymfeknute rett ved mitt kragebein, og den er hoven. Har vært med den til legen for 6 måneder siden. Da jeg var hos legen sa han at det sikkert var en lymfeknute etter en kvise jeg hadde på skuldra. Lymfeknuten hadde da vært der i to uker da. Men nå har den vært der i 6 måneder. Jeg vil ikke gå til legen for noe som er ubetydelig eller plage legen, derfor jeg spør her. Er dette noe legen burde se på igjen eller skal jeg bare la den være? Knuten er på venstre side rett over kragebeinet, den er like stor som fingertuppen min og er hard å ta på, den vingler også når jeg tar på den.

Kvinne 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du fikk lymfeknuten vurdert for 6 mnd siden, og da mente legen den var uskyldig, og en følge av en kvise. Det stemte sikkert. Lymfeknuter kan holde seg oppsvulmet i lang tid etter slike reaksjoner, og noen kan bli permanent forstørret, uten at det har med sykdom å gjøre. 

Hvis en forstørret lymfeknute vokser hele tiden, skal man ihvertfall oppsøke lege, for da skal ondartet sykdom utelukkes.

Her har du ikke skrevet noe om den har vokst eller ikke, men har den det, skal du ihvertfall til lege. Det at du opplever den som "hard" er jo relativt, og avhengig av hvem som kjenner, men ihvertfall så pleier lymfeknuter som ikke har med kreft å gjøre, å være fast-elastiske, dvs de gir antydningsvis etter når man trykker på de. Skikkelig harde lymfeknuter vil en være mer oppmerksom på, evt fjerne for å få en diagnose via mikroskop. 

Du skriver noe om at du ikke ønsker å "plage legen". Det er et argument som ikke hører hjemme i noen sammenheng, når en skal vurdere om en skal til lege eller ikke. Leger blir ikke "plaget" av sine pasienter, like lite som snekkere og drosjesjåfører blir plaget av sine kunder.  Hadde ikke legen hatt pasienter, hadde han/hun ikke hatt jobb eller inntekt heller, for å si det slik.

Og i tillegg er det en adekvat grunn for å oppsøke lege, det å få en lymfeknute man er usikker på, vurdert av lege. Og det er det jeg anbefaler her. Ikke minst for da vil legen du var hos, kunne sammenligne lymfeknuten nå med hvordan den var for seks måneder siden, og ta stilling til om den har vokst eller forandret seg, noe som er viktig informasjon her.

Konklusjon: Høyst sannsynlig en ufarlig lymfeknute, men få en lege til å kjenne på den nå, siden jeg ikke kan gjøre det her over nett. Ha det bra.



Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn