Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lymfeknute mellom lungelappene

Spørsmål

Kan forstørret lymfeknute mellom nedre og midtre lungelapp h. Side ha noen sammenheng med at jeg i vinter tok pneumokokkvaksine, hadde også helvetesild sist sommer. Bør jeg kontakte lungelege? CT thorax var ellers normalt, ingen tegn til malignitet eller metastaser

Kvinne 67
Svar

Hei.


Ethvert funn på bildeundersøkelser (røntgen, CT, MR) må vurderes og tolkes av den lege som har rekvirert aktuelle undersøkelse, og som vet bakgrunnen for at bildet skulle taes, og som kjenner pasientens sykdom / helse / medisinske historie. 

Et funn på et bilde vil ene og alene, uten all denne nødvendige bakgrunnsinformasjonen som legen har, sjelden gi noe entydig informasjon.  

Dette gjelder også ditt CT-bilde. Røntgenlegen som tolker og beskriver bildet, sender beskrivelsen av bildet til legen som rekvirerte undersøkelsen, (kanskje din fastlege?) og så vil denne legen kalle deg inn til en oppfølgings- og informasjonssamtale om hvilke konsekvenser funnene på bildet eventuelt får, for eksempel om du skal undersøkes videre på noen måte, følges opp med kontroller, eller evt henvises til spesialist av noe slag. 

Eller du kan også med fordel selv bestille time, slik at du sikrer deg en slik oppfølgingssamtale, hvor du får all den nødvendige informasjonen om bildet og evt konsekvenser, som du har krav og rett på.

Dette er standard prosedyre, som sikrer korrekt oppfølging av ethvert svar på bildeundersøkelser. Det er fremfor alt ikke slik at pasienten selv skal ut fra et CT-svar, ta stilling til videre medisinsk oppfølging, jfr ditt spørsmål om du skal ta kontakt med lungelege. 


Du spør om lymfeknuten kan skyldes pneumokokkvaksine eller gjennomgått helvetesild. Det høres overhodet ikke sannsynlig ut.


Håper dette var greit og informativt svar. Ha det bra.