Lite jernlager

Spørsmål

de siste 2 årene har jeg hatt et jernlager som ligger på 3, og har prøvd flere typer tabletter gjennom årene uten at verdien stiger. sprøyter hjalp heller ikke. blodtrykket er 90/50. jeg har fått diagnose fibromyalgi etter år med kroniske smerter i kroppen. er operert 2 ganger for carpal tunnel syndrom i høyre hånd. kraftige menstuasjonsblødninger er nedsatt etter hormonspiral ble innsatt, men jernlageret er ennå 3. hva kan årsaken være siden ingen ting ser ut til å hjelpe? er så lei av svimmelhet, prikker å tråder i øynene, alltid å være trett å uopplagt.har hatt problemer med lav jernverdi i ca 25 år.

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

For lite jerninnhold i kroppen heter anemi på medisinsk fagspråk. Ofte bruker man hemoglobin (før; blodprosent) som et grovt mål på hvor mye jern man har i kroppen, men dette gir ikke alltid hele sannheten om jernmengden i kroppen. Det er derfor vanlig å måle ferritin som i praksis er et mål på kroppens jernlagre. Ferritin under 20 kalles jernmangel. Som regel er også hemoglobin nedsatt, men ikke alltid.

Det finnes svært mange forskjellige årsaker til anemi, de vanligste er;
- lavt inntak av jern; eldre, slankere, små barn.
- normale personer som har et økt behov for jern: blodgivere, kvinner med mye blødninger, gravide, ungdom som vokser.
- mangel på vitamin B12 og/eller folat.
- personer som er operert i magesekk eller som har tarmsykdom.
- leversykdom.
- blødning fra svulst i tarmen, gir blod i avføringen.
- blødning pga magesår, kan være utløst av medikamenter.

Kreftsykdom, nyresykdom, sjeldne stoffskiftelidelser og forstyrrelser i blodcelleutviklingen kan også gi lave hemoglobinverdier. Kreftsykdommer som leukemi, lymfom og myelomatose kan gi lave jernverdier.

En del av disse sykdommene (kreft) synes helt aktuelle siden du har hatt dette i 25 år.

Det er noen som mangler evnen til å ta opp jern fra tarmen jernlagrene på normal måte, men dette er svært sjelden. De fleste får opp verdiene igjen ved å ta tilskudd på den ene eller andre måten, men legen din skal selvsagt prøve å finne forklaringen og evt korrigere den, det er ikke nok å bare gi jerntilskudd og så regne med at problemet er løst. For å avklare om tarmen din tar opp jern på vanlig måte finnes det prosedyrer hvor man måler serum-jern før og etter jerninntak. For å bedre jernopptaket kan man supplere med vitamin C som bedrer oppsugingen i tarmen.

Når du får sprøyter med jerntilskudd betyr imidlertid ikke tarmfunksjonen noe - så hvis jernlagrene likevel ikke stiger tyder det på at der en mekanisme som fjerner jern fra lagrene raskere enn de tilføres - eller så har du ikke fått nok jern.

Som du skjønner er det svært mange muligheter for en forklaring på lave jernlagre, og hvis årsaken ikke er opplagt må legen din undersøke deg svært bredt med tanke på en lang rekke sykdommer. Kommer han ingen vei skal du henvises til en ekspert på blodsykdommer, en såkalt hematolog.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn