Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leiden Mutasjon og blodpropp

Spørsmål

Hei . Jeg har noen spørsmål i forbindelse med Leiden Mutasjon. Bør en alltid ved en operasjon få blodfortynnende etterpå når en har Leiden Mutasjon? Er det noe forskjell å få blodpropp i en muskel i leggen kontra å få i de dype venene? Kan det bli skade i muskelen eller i de dype venene? Hva kan skje hvis en har f.eks får blodpropp i dype vene? Kan man får skader som gjør at en kan bli tungpustet, bevegelsesproblemer, verking osv ? Hvis man har fått en blodpropp i begge leggene i de dype venen? Hvilke skader er meste relevante da? Dersom en får blodpropp etter operasjon og det er i de dyp venene, bør en gå fast på blodfortynnende resten av livet etterpå fordi en har Leiden Mutasjon? Er det større fare for å få en ny blodpropp når en har Leiden Mutasjon? Jeg har hørt at når en har hatt en blodpropp så er det lettere å få en ny. Er det større fare for å få en blodpropp når en har Leiden Mutasjon enn når man ikke har det? Hvordan kan man vite at en har Leiden Mutasjon? Det er ikke en blodprøve som vanligvis tas. Er det samme behandling av blodpropp for en som har Leiden Mutasjon som en som ikke har det? Bør en som har Leiden Mutasjon gå fast på blodfortynnende fra første gang vedkommende fikk blodpropp, for eksempel i leggen? Er det noe forskjell om det er i muskel eller dyp vene? Er det viktig å bruke kompresjonsstrømper etter en blodpropp i leggen? Fint om du kan fortelle meg ting som jeg ikke har spurt om fordi jeg ikke har kunnskap nok for å spørre om de tingene som er viktig.

Kvinne 68
Svar

Aktivert Protein C (APC)  er et av flere proteiner som bidrar til å regulere dette nedbrytningen av blodpropper som dannes hos alle mennesker. Den mest vanlige årsaken til endringer i APC er endringer i en faktor kalt Faktor 5 (V), og heter Leiden Mutasjon V.  i  Når denne balansen blir forstyrret, dannes det lettere blodpropper i blodårene som får en konsekvens.De fleste med Leiden Mutasjon (LM) har derimot lav risiko for å danne blodpropp. Dette gjelder spesielt personer som er heterozygote (ett normalt og ett mutert gen) for faktor V Leiden. De aller aller fleste er såkalte heterozygotepå Leiden mutasjon. Det vil si at det kun er forandring i det ene genet fra mor eller far. Det er omlag 1 prosent som har LM i begge gener, og dermed er Homozygote for  forandringen. Disse er betydelig mer utsatte for blodpropper i blodårene, enn de som kun har et oppsett av genet.De fleste prosesser i kroppen styres av mer en ett gen, så det er ikke bare APC som avgør om du får blodpropp dannelse  eller ikke.  Dersom mange i familen har fått blodpropp i ung alder, er det sannsynligvis andre gener enn bare faktor V Leiden mutasjonen som bidrar til økt risiko for blodpropp. På samme måte kan man se at mange i familien har mutasjonen, men bare noen få har fått blodpropp. Da har man vanligvis andre gener som beskytter mot blodpropp.

Det er vanskelig å oppgi eksakt risiko for blodpropp hos en enkelt person. I store studier, ser man at bare en av ti som er heterozygote (ett normalt og ett mutert gen) for faktor V Leiden får en venøs blodpropp i løpet av livet. Om du får en såkalt dyp venetrombose i leggen, så vil man få en hoven legg, og det vil da være smertefullt å gå. Denne proppen kan løsne og dermed bevege seg til lungekretsløpet og gi stopp i blodtilførselen til lungene om den stopper ved delingen av lungearterien, eller om den er mindre , så kan den gi opphav til forandringer i lungelapper. Dersom man får en blodpropp i lungkretsløpet er det flere ulike scenarior med alt fra tungpustenhet til akutt død.   Om det er lettere å få en ny blodpropp eller ikke, når man har hatt en blodpropp, er avhengig av hva som ga deg den føste blodproppen. Ved heterozygot Leiden mutasjon så vil det være samme behandling som en som ikke har LM. Behandlingen må individualiseres ut fra symptomer og funn hos den enkelte. Man må teste seg for å få vite om man har Leiden mutasjon. Dette gjøres ved en enkel blodprøve. Dersom man får en blodpropp i en muskelvene, så er det lite trolig at du vil få en større skade. Det er derimot en større risiko for lungeblodpropp ved blodpropp i de dype venene.  Opptil 20 prosent av personer med blodpropp i de dype venene har en Leiden mutasjon. Man skal behandle pasienten med blodfortynnende på samme måte som  hos personer som ikke har Leiden mutasjon. Om man får gjentatte blodpropper, så vil man ta stilling til livslang behandling med blodfortynnede legemidler.  Om man har kjent LM så kan man vurdere å gi en sprøyte med Lavmolekylært heparin ved flyreiser. Det vil også være viktig at man beveger seg under lange reiser. En lang reise er en reise over 4 timer. Ved økt risiko for blodpropp hos pasienter med kjent Leiden mutasjon kan man gi blodfortynnende ved operasjoner. Man vil da gjerne gi såkalt lavmolykylært heparin som Fragmin eller  Klexane.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-