Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lave verdier av hvite blodlegemer i 7 år

Spørsmål

Hei.I 2013 ble det tilfeldig oppdaget lavt nivå av leukocytter.Siden da er det målt 9 bl.prøver hvor nivået av nøytrofile granoulocytter har vært på 0.9 på det laveste og 3.5 på det høyeste.7 av disse prøvene har vært på rundt 1.0 eller 1.1.Jeg har vært hos en hematolog for 4 år siden og de fant ikke noe galt på benmargsaspiratprøven.Jeg er bekymret for at det kan være noe galt, har den siste uken hatt vondt i skjelettet.Legger ved de siste prøvene tatt nov.19.Hva kan være årsaken til dette? Er aldri syk. - Basofile <0,2 0.0 - Eosinofile <0,41 0.1 - Lymfocytter 1,1 - 3,3 1.1 - Monocytter 0,2 - 0,8 0.3 - Nøytrofile 1,5 - 7,3 1.0 - S-Jernmetning 10 - 50 18 B-Erytrocytter 3,94 - 5,16 4.54 B-EVF 0,35 - 0,46 0.40 B-Hemoglobin 11,7 - 15,3 13.2 B-Leukocytter 3,5 - 10,0 2.6 B-Ret He 30,0 - 37,0 33.6 B-Retikulocytter 0,02 - 0,08 0.06 B-Trombocytter 165 - 387 290 Ery-MCH 27 - 33 29 Ery-MCV 82 - 98 89 P-Ferritin 15 - 200 17 P-Jern 9,0 - 34,0 13.8 P-MMA (Metylmalonsyre) <0,30 0.20 P-T4, fritt 11,0 - 23,0 19.6 P-TIBC 49 - 83 78 P-TSH 0,20 - 4,0 1.6 P-Vit B12, total (Kobalamin) 170 - 650 213 P-Vit. B9 (Folsyre) >5,7 23.2 S-Vitamin D 50 - 150 69

Kvinne 29
Svar

Hei.


Du er altså en frisk kvinne på 29 år, som i 7 år har hatt lave leukocyttverdier i blodet. Dette har du vært utredet for i 2016 med benmargsprøve, hvilket var riktig undersøkelse for deg, for å få utredet dette. Der fant de heldigvis ingen tegn til sykdom. Du lurer nå forståelig nok fremdeles på årsaken til at du har lave leukocyter.

Som du naturligvis forstår, kan ikke jeg fortelle deg det over internett, uten prøver og utredning og uten annen informasjon enn det du har fortalt ovenfor. Hadde det vært så enkelt, så ville jo legen(e) dine forlengst ha funnet årsaken og forklart deg det. 


Derfor kan jeg kun omtale leukopeni (lavt antall hvite blodlegemer) generelt.

Det kan ha mange årsaker, blant annet sykdom i beinmargen, som du har fått utelukket. Det kan være medfødt, det kan oppstå som følge av autoimmune årsaker (kroppens immunapparat angriper eget vev i kroppen), det kan komme etter stråleterapi og cellegift eller andre medisiner, og det finnes tilfeller hvor en ikke kan påvise noen årsak eller sykdom. Det kalles idiopatisk leukopeni. 

Slik generell informasjon har du jo imidlertid ingen nytte av, så mitt forslag til deg er at du diskuterer om hvorvidt du burde vært henvist til en hematolog (spesialist på blod) for å få en vurdering av dette, -om ikke du ansees som ferdig utredet for dette.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-