Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lave jernnivåer

Spørsmål

Hei, etter mye blødninger fra hemoroider i flere år så fikk jeg i fjor våres påvist jernmangel. Mitt ferritin nivå lå på bare 14 og jeg tok 100mg jerntabletter hver dag i 2 mnd. Tok ny prøve i juli i fjor og jeg lå innenfor normalen, da ett ferritin nivå på 43. Jeg sluttet på jerntabletter og gikk ut ifra at alt var ok. Men nå nylig tok jeg en tredje blodprøve og ferritin nivået lå på det samme, som i seg selv er bra. MEN etter å ha gjort litt "research", så ligger jeg jo i nedre delen av normale området for voksne menn, som er 30-200, etter hva jeg har forstått. Etter en tlf. samtale, så mente helsesøster at dette kunne være normalen for meg, men jeg er litt usikker. Jeg har lest at snittet ligger på 80-90 hos voksne menn i min alder. Jeg har også trent mye styrke og kondisjon i mange år og har aldri fått helt den responsen på kondisjons treningen som ønskelig. Så jeg har noen spørsmål til deg som jeg virkelig håper du kan hjelpe meg med: 1. Er det faktisk mulig at jeg har så lavt ferritin/jern nivå naturlig og i så fall, betyr det at jeg ikke kan få veldig god kondisjon/utholdenhet? 2. Er det mulig at all kondisjons trening jeg har gjort tidligere har vært helt eller til delvis bortkastet, siden jeg etter all sannsynlighet har hatt lave jernverdier i mange år. Kan all denne treningen få sitt uttrykk etter at jeg får økt jernnivået enda litt mer og jeg plutselig føler en "boost" i kondisjonen? (dette bekymrer meg litt, litt nedtur hvis all løping har vært totalt bortkastet) 3. Er det noen andre blodverdier jeg burde sjekke ut første fra sist test, før jeg eventuelt starter på jerntilskudd igjen? 4. Kan disse lave verdien jeg har hatt vært skadelig for hjertet mitt, spesielt med tanke på at jeg alltid har trent en del? (dette bekymrer meg også mye) Ellers føler jeg meg frisk og raskt, men var en del trøtt tidligere(før jeg fikk normalt nivå) Mvh Mann 36år

Mann 36
Svar

Hei.

Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


1. Er det faktisk mulig at jeg har så lavt ferritin/jern nivå naturlig og i så fall, betyr det at jeg ikke kan få veldig god kondisjon/utholdenhet?


Det å ha tendens til lave jernnivåer, er noe som bør utredes videre. Det kan skyldes bakenforliggende årsaker, og behøver ikke å bety at du inntar for lite mat med jern. Det kan f.eks. være at du absorberer jern dårligere enn ønskelig, og at det kan handle om det som heter malabsorbsjon, dvs dårlig opptak av næringsmidler. Dette bør du sjekkes for, og det første jeg tenker på er cøliaki. Jeg har sett udiagnostiserte tilfeller av cøliaki blitt oppdaget som følge av lave jernnivåer, hvor man som følge av utredningen av lavt jern, har kommet frem til dette som årsak. Dette får du sjekket hos fastlegen din, i første omgang vha blodprøver.

Jernnivåene påvirker ikke direkte kondisjonen, jfr ditt spørsmål. Kondisjonen vil først eventuelt bli dårlig dersom du går med så lave jernnivåer over lang tid, at din blodprosent (hemoglobin) begynner å synke. Det går helt klart ut over yteevne og kondisjon.

Her har du ikke skrevet noe om dine hemoglobinnivåer, men hvis de er normale, vil altså ikke lav ferritin i seg selv føre til nedsatt kondisjon.


 2. Er det mulig at all kondisjonstrening jeg har gjort tidligere har vært helt eller til delvis bortkastet, siden jeg etter all sannsynlighet har hatt lave jernverdier i mange år. 


Nei. Forklaringen er som ovenfor beskrevet.


Kan all denne treningen få sitt uttrykk etter at jeg får økt jernnivået enda litt mer og jeg plutselig føler en "boost" i kondisjonen?


Hvis du har hatt lav hemoglobin (blodprosent) som følge av jernmangel, og så har fått bedre blodprosent som følge av høyere jernnivåer, så vil det kunne merkes som bedre form. Men høyere jernnivåer i seg selv, uten noe annet, vil ikke føre til bedret kondisjon.


3. Er det noen andre blodverdier jeg burde sjekke ut første fra sist test, før jeg eventuelt starter på jerntilskudd igjen?


Ja, du bør utredes mhp malabsorbsjonstilstander, jfr over. Og du bør sjekke B12 og folat, som vi også er avhengig av for å opprettholde god blodprosent. Full hematologisk utredning (alle verdier som har med røde blodlegemer å gjøre) er også viktig, for å få en mest mulig presis diagnose. 


 4. Kan disse lave verdien jeg har hatt vært skadelig for hjertet mitt, spesielt med tanke på at jeg alltid har trent en del?


Nei, på ingen måte.


Håper det var greie svar. Ha det bra.