image: Kul ved kjevevinkelen, bør den legeundersøkes?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul ved kjevevinkelen, bør den legeundersøkes?

Spørsmål

Hei, jeg har i noen år hatt en liten kul som kan kjennes som en liten knute ved siden av haka eller ved høyre kjevebenet. Kulen er bevegelig, den er ikke hoven og ikke gjør vondt. Den plager meg ikke men jeg har kjent at den er der noen ganger når jeg har skrubbet ansiktet. Er dette noe som bør undersøkes nærmere av en lege? Mvh kvinne 37 år

Kvinne 37
Svar

Hei.

I utgangsgpunktet skal kuler som man ikke vet hva er, undersøkes av lege, for å utelukke at det har med ondartet sykdom å gjøre. Men om man har hatt en kul over flere år, og den ikke vokser, så er det pr definisjon ikke kreft, siden kreftsvulster vokser.

Følgelig er dette utelukket i ditt tilfelle.

Akkurat der du har din kul, er det vanlig å få oppsvulmede lymfeknuter. Lymfeknuter er en del av immunforsvaret vårt, og de svulmer opp når de bekjemper en infeksjon. Oftest vil de etter at "jobben er gjort" avta i størrelse igjen og ikke lenger bli mulige å kjenne med fingere, men ikke alltid. I noen tilfeller kan de forbli permanent forstørret, uten at det har noen som helst betydning. Det virker sannsynlig i ditt tilfelle. Alternativt kan det handle om en fettkul eller en forstørret spyttkjertel.

Spørsmålet ditt er om dette bør undersøkes av lege. Selv om jeg er tilnærmet sikker på at dette er en ufarlig forstørret lymfeknute, så synes jeg likevel at du for ordens skyld bør la fastlegen din kjenne på denne, for å få dette bekreftet, og for å kunne slippe å tenke mer på dette. Jeg kan jo formelt sett ikke si noe med sikkerhet her over nettet, uten å kjenne på kulen.

Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: aslysun / Shutterstock / NTB