Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul på halsen som ikke vokser, lymfeknute?

Spørsmål

Hei, Jeg har merket en liten klump ved halsen/nakken. Den ligger ikke langt under lymfeknuten som er rett under kjeven. Den er ikke synlig, men kan føles. Det er ikke alltid den kan føles, det kommer litt an på hvordan jeg har hodet. Det er ikke vondt når jeg presser på den, og den er veldig bevegelig under huden. Den er ikke hard i det hele tatt. Jeg har heller ikke vært syk, eller hatt noen spesielle symptomer. Er en del måneder siden jeg merket det, og den har ikke økt i størrelse. Jeg har tenkt å ta det opp med legen, men ventetiden er litt lang der nå. Er dette noe jeg bør være bekymret for ?

Kvinne 22
Svar

Hei.


Ut fra din beskrivelse her, så er dette meget sannsynlig en ufarlig lymfeknute. Lymfeknuter er en del av kroppens immunsystem, og svulmer opp ved infeksjoner, men også ved angrep av bakterier og virus som ikke gir full sykdom, men som kroppen bekjemper nettopp ved hjelp av immunsystemet og lymfeknutene. Når en lymfeknute svulmer opp av slike årsaker, kan den ofte forbli forstørret i en god del tid, og i noen tilfeller permanent forstørret, uten at det betyr noe eller har noen konsekvenser.


Du forteller at kulen er fritt bevegelig, ikke hard og den har ikke økt i størrelse. Dette er gode og viktige observasjoner. For det er nemlig slik at lymfeknuter også kan bli forstørret som følge av kreft, men dette er naturligvis ekstremt mye mer sjeldent enn at de svulmer opp "slik de skal" som følge av aktivitet i immunsystemet vårt. Når lymfeknuter blir forstørret som følge av kreft, vil de vokse i størrelse hele tiden, og ofte være hardere. En ondartet kul vil også ofte sitte fast i vevet omkring og være vanskelig avgrensbar, og derfor et det et godt tegn dette du beskriver med at den er fritt bevegelig. 

Alt i alt gir følgelig ikke det du beskriver noen mistanke om alvorlig sykdom i det hele tatt, og alt taler for at det er en normalt forstørret lymfeknute. Slike skal man naturligvis ikke gjøre noe med. 


Dette er ingen hastesak, siden den ikke vokser og du er frisk forøvrig, så det gjør ikke noe at det er ventetid hos fastlegen. Men kuler man er usikre på, skal som tommelfingerregel alltid sjekkes av lege, så jeg synes det er greit at du får legen din til å bekrefte at det er en lymfeknute, så slipper du å tenke noe som helst mer på dette.


Alternativt kan det være en ufarlig fettkul, men beliggenheten taler sterkt i retning av lymfeknute.


Jeg håper informasjonen var til nytte. Ha det bra.