Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul bak øret, er forklaringen beinutvekst?

Spørsmål

Hei! Jeg har en kul på ca. en cm. bak venstre øret på halsen som jeg først la merke til for ca. en og en halv mnd. siden. Den er veldig hard så jeg trodde først at jeg tok på et bein, da det kjennes sånn ut. Den har ikke forandret størrelse eller lignende siden første gangen jeg la merke til den. Jeg var på en ultralydundersøkelse for ca. 10 dager siden, der hun sa at dette var en beinkule/beinutvekst. Hun sa også at det er mulig å gjøre CT, men de prøver å unngå det på grunn av strålingen. Fikk ingen anbefaling om å gjøre det. En stund før alt dette hadde jeg vondt i mandlene og på siden av halsen som varte ca. en mnd. som jeg fikk antibiotika for. Det ble bedre men kjenner av og til litt smerter ennå.

Har også tidvis en "kløende" følelse i den regionen. Hun sa også at jeg har ganske mange lymfeknuter, men at alt så fint ut. Jeg burde i prinsippet vært rolig med tanke på svaret jeg fikk, men jeg er altså ikke det.

Jeg føler ikke det er noe "bein" denne kulen er på som kan gjøre at det er en beinutvekst. Eller foregår dette på andre metoder? Det er jo ikke på beinet rett bak øret men lengre ned og litt til høyre.

Jeg hadde spørsmål som jeg gjerne ville stille henne, men etter undersøkelsen gikk alt veldig fort og hun sa "ha det bra" egentlig før jeg fikk sjansen til å stille henne spørsmål. Jeg forstår det til en viss grad da man vil ha minst mulig kontakt pga. corona.

Jeg har fått litt bulkete tunge med noen hvite vortelignende nupper på siden som jeg ikke vet hva er av. Det er ikke sår og er ikke vondt så hadde ikke lagt merke til det om jeg ikke hadde sett på det. Ellers føler jeg meg i normal form.

Kvinne 25

Kvinne 25
Svar

Hei.

Det er ikke helt klart for meg hvor denne kulen, og det er ganske avgjørende her. Hvis den er på kraniet, så kan det avgjort være en beinutvekst. Hvis den er på halsen, er det ikke en beinutvekst. Siden lege sa at det var en beinutvekst, så må jo det bety at den befinner seg på et sted hvor det er mulig å få en beinutvekst, tenker nå jeg, og at det følgelig kan være det som er forklaringen. Alternativet høres ut som en lymfeknute eller en fettkul.

Den viktigste undersøkelsen er uansett å la fastlegen kjenne på kulen, for da kan det meste sies. Over nett er det henimot umulig, siden jeg ikke kan få kjent på den. Så mitt råd til deg er å la fastlegen kjenne på kulen, så får du ganske sikkert et svar på hva det er og hva det ikke er. Hvis en lege kjenner en lymfeknute som virker mistenkelig, så vil den kunne taes prøve av eller fjernes, for å se hva det er. Det gjøres naturligvis ikke om legens konklusjon er at det er en vanlig og ikke-mistenkelig lymfeknute.

Da du var til ultralyd av kulen ble det ikke anbefalt videre undersøkelser med CT. Det betyr at man ikke har mistanke om at kulen kan representere noe farlig, eller at ultralydsbildet var usikkert. For det blir alltid anbefalt videre undersøkelser, f.eks. med CT, dersom en er usikker eller om det foreligger mulighet for alvorlig sykdom. Så det kan du også tolke i svært positiv retning.

De vortelignende nuppene på tungen din høres ut som normale smaksløker, forøvrig, altså ikke et sykdomstegn.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-