Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul bak øret. Beinutvekst eller lymfeknute?

Spørsmål

Hei, igjen! Intensjonen min var å legge til bilde i den forrige innsendingen, dette glemte jeg, så jeg sender inn på nytt. Den kjennes ikke så godt når man bare drar hånden over, man må trykke litt ned. Da jeg var på ultralydundersøkelse fikk jeg jo beskjed om at det er en beinkule/beinutvekst, men hun hadde det som sagt travelt etterpå så jeg fikk ikke stilt spørsmålene jeg lurte på. Det som gjør meg mest bekymret er at jeg ikke kjenner noen spesielle bein under som gjør at det kan være noe fra beinet. Med mindre det er bein under som er vanskelig å kjenne. Om det er en beinutvekst, er dette noe man gjøre noe med? Man behøver ikke å fjerne det eller ta kosttilskudd/medisiner mot dette? Det jeg funderer på er jo om det er lurt å ta CT for sikkerhetsskyld?

Kvinne 25
Svar

Hei igjen.


Jeg viser til to tidligere svar om dette, og takker for bildet du har vedlagt. Når jeg nå ser beliggenheten av kulen, så er det klart at akkurat under tuppen av fingrene dine, er det bein, dvs kraniets nedre deler. Derfor kan dette være en beinutvekst, slik legen antydet og ultralydet bildet viste. Slike beinutvekster skal en naturligvis ikke gjøre noe med, da det ikke er sykdom, men normale  ujevnheter i skallen, slik vi alle har. Men samtidig er stedet du peker på, et helt typisk sted for lymfeknuter, så det kan det også være, teoretisk sett. Jeg ville ha valgt å stole på legen som undersøkte deg med ultralyd, om jeg var deg. Hadde det vært mistanke om sykdom, så ville det ha stått i epikrisen og du ville ha blitt henvist videre til flere undersøkelser for å kartlegge det nærmere, som f.eks. CT. Så det at det ikke skjedde, skal og kan du tolke som at det ikke har vært noen som helst mistanke om at dette skyldes sykdom. 

Kosttilskudd virker ikke mot hverken beinutvekster (fordi det ikke er noen sykdom som kan eller skal behandles) eller mot lymfeknuter. Det finnes heller ingen medisiner mot dette, og heldigvis er hverken lymfeknuter eller beinutvekster noe som skal behandles.


Du forteller at du samtidig fikk foretatt MR av hodet. Da vil dette området hvor du har denne kulen vises. Gå derfor gjennom svaret på MR sammen med fastlegen din, for å se om det står noe om dette her. Hvis ikke det gjør det, kan fastlegen din be røngtenlegen om en ny vurdering, for å se spesielt på det området hvor kulen er. Det synes jeg du skal gjøre.


Det hele bør også sees i et annet perspektiv, og det er nok spesielt interessant for deg som studerer psykologi:

Her har du en situasjon hvor du har lagt merke til "noe" fra kroppen, og det har fått deg til å gjøre det som er riktig i slike situasjoer: Å oppsøke en lege, for å bli undersøkt.  Det å oppsøke lege for helsespørsmål er rasjonelt og hensiktsmessig, da leger faktisk er de som har størst forutsetninger for å si om noe skyldes sykdom eller ikke. En kan også si det slik: Hvem skulle du ellers stille et helsespørsmål til, om ikke en lege? Det er det eneste fornuftige å gjøre, på linje med at om jeg har et problem i sikringsskapet i huset, så er det en elektriker jeg bør ta kontakt med. Sjansen for at elektrikeren gir meg riktig svar, er større enn om jeg hadde spurt noen som helst annen.  Men så kommer usikkerheten inn: Du sier at "alle kan ta feil". Ja det vet vi, og det inkluderer både elektrikere, rørleggere og leger. Men allikevel har du ingen andre gode valg enn å ta aktivt stilling til at du faktisk velger å stole på en leges vurdering. For om du ikke på forhånd har bestemt deg for det, så kunne du jo egentlig bare latt være å gå til lege. Hvis jeg har en mistanke om at det er noe galt i bilmotoren min, og jeg går til merkeverksted og mekanikeren sier at det ikke er noen feil der, så kan og bør jeg velge å tenke at det er det hensiktsmessig å stole på. For hvem ellers skulle si noe med større sikkerhet om det er en feil eller ei i bilmotoren, enn nettopp merkeverkstedmekanikeren? Hvis jeg går fra verkstedet og tenker at bilmekanikeren kan ta feil, så har jeg valgt meg et stort og ganske uløselig problem, for da har jeg ingen andre bedre å få svar fra lenger på spørsmålet om det er noe feil i motoren, og da er permanent usikkerhet og frykt for at noe er galt, det som ligger foran meg. Og din påpekning av at "alle kan ta feil" er saktens rett, men vi gjør lurt i å velge vekk slike tanker, for det vil gjelde alt en foretar seg her i livet, for om en skulle tenke at "alle kan ta feil" i enhver sammenheng, ville livet blitt rimelig uutholdelig. Jeg er personlig fullstendig klar over at alle kan ta feil og gjøre feil, også f.eks. flymekanikere. Det skjer, at flymekanikere gjør feil, og et fly styrter. Men jeg velger å ikke tenke på det, fordi det ville bli veldig tungvint og slitsomt å tenke på at flyet jeg sitter i, kan ha fått en feil skrue av en flymekaniker. Og samtidig velger jeg å ha tillit til at ingen andre er mer å stole på, når det gjelder vedlikehold og reparasjoner av fly, enn nettopp flymekanikere. Slik er det også med leger og spørsmålet om en er syk eller ikke. Det er leger som har spesialkompetansen på å finne ut slikt for deg.

Slik kan du også velge å tenke på legers vurderinger av helsen din. Usikkerhet finnes på alle områder i livet, og det kan bli veldig slitsomt å forholde seg til usikkerhet, fremfor å velge å leve med det og fortrenge det. Det er også logisk riktigere, at om en velger å oppsøke en lege for å få svar på om en har en sykdom eller ikke, for å få lagt fra seg en bekymring, så bør det også inkludere at en velger å stole på svaret man får. Ellers er en jo like like langt, og da var det kanskje ingen hensikt i å oppsøke lege i det hele tatt.


Håper at disse tankene og perspektivene kan hjelpe deg til å legge dette fra deg. 


Bildene av tungen din har jeg også sett på, og jeg ser ujevnhetene du viser til, men jeg har ikke noen tanker om at det skulle ha med sykdom å gjøre. 


Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-