Kroppen suger ikke opp jern

Spørsmål

hei. jeg har tatt forskjellige jern tabletter i to år. jeg er gravid. har tatt jern prøve. den er så lav som 3. hva bør jeg gjøre. har vært på sykehuset og har da funnet ut at kroppen min ikke suger opp jern. jente 20 år

Medisiner: jerntabletter

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet! Det er dessverre ikke mulig for meg å gi deg et veldig spesifikt svar fordi jeg ikke vet nok om situasjonen din. Men jeg kan gi deg noen generelle råd.

Det første rådet er at du bør ta opp denne problemstillingen med den legen som henviste deg til sykehuset. Han eller hun har helt sikkert gjort seg tanker om hva som er årsaken til at du har jernmangel, og hvordan situasjonen best kan håndteres.

Det andre rådet er generelt og handler om hvordan jern tas opp fra tarmen. Jern tas opp fra den delen av tynntarmen som ligger nærmest magesekken. I motsetning til mange andre vitaminer er det best å ta et eventuelt tilskudd av jern mellom måltidene fordi noen typer mat kan hemme opptaket av jern. Blant annet te, kaffe og melk kan for eksempel bidra til at det tas opp for lite jern. Mat som inneholder mye C-vitaminer kan på den annen side hjelpe til å øke opptaket av jern. Derfor er det lurt å spise mat med mye C-vitaminer, for eksempel appelsiner eller andre sitrusfrukter, sammen med jernrike måltider.

Det tredje rådet handler om hva slags matvarer det kan være smart å ha på menyen når du har jernmangel - fordi de inneholder mye jern, nemlig blod og innmat, lever, leverpostei, kjøtt, brunost, egg, korn, brød, frukt og grønnsaker.

Lykke til!