Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jern og blodprosent

Spørsmål

hei ,er en kvinne på 35 år,jeg har et par spørsmål ang jern og blodprosent. jeg tok disse prøvene hos min lege ,og fikk testresultater 14 i blodprosent og 10 i det jeg kaller jern lager ,normalt er vist fra 10 til 200 på kvinner, jeg har en del angst og ble litt bekymret. kan det være derfor jeg blir lett svimmel? har fått beskjed om å ta jern og folat. bruker ellers truxal og kestine.blodtrykk i dag var 105/70. bruker spiral ,hormon og blør ikke like rikelig hver dag i menstrausjonen,så det jeg lurer på er hvordan jeg skal få dette opp på ett normalt nivå, hadde 12 i jern lager sist, tok da noe flytende med litt fruktexstrakter , håper på svar. er det farlig med 10 i jern lager , vil også nevne at legen sa at opptaket av jern var normalt.men nennlig hilsen marihøna Relevante sykdommer/medisiner: angst allergi,medisiner truxal 15 mg kestine 10 mg Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Når vi måler blodprosenten er det egentlig konsentrasjonen av hemoglobin (Hb) i blodet som måles. Hemoglobin er den delen av de røde blodcellene som binder og transporterer oksygen i blodet, og det består av protein og jern. Normal hemoglobinverdi for kvinner i din alder er mellom 11,5 og 15,0. Du har derfor en veldig fin og helt normal hemoglobinverdi.

Jernlageret du har målt hos legen kalles ferritin. Normalområdet for ferritin er ca. mellom 14 og 150 hos kvinner, slik at din ferritinverdi altså er litt lav. Hvis jernlageret (ferritinet) blir enda lavere, vil det kunne føre til at hemoglobinverdien synker.

En hemoglobinverdi på 14 som du har, er helt normal og vil ikke kunne forårsake svimmelhet. Blodtrykket ditt på 105/70 er også helt fint. Lavt blodtrykk kan gi svimmelhet, men trykket er da vanligvis mye lavere enn det du har. Du forteller at du har en del angst, og angst i seg selv kan ofte gi svimmelhet. Truxal kan likeledes gi svimmelhet som bivirkning.

Jeg vil råde deg til å fortsette å ta jern, gjerne som tabletter (for eksempel Ferromax) for å bygge opp jernlageret i kroppen. Det er ikke farlig å ha 10 i jernlager, og det vil ikke gi noen symptomer så lenge hemoglobinverdien (blodprosenten) ikke samtidig er lav. For å øke opptaket av jern kan du med fordel ta C-vitaminer (gjerne som appelsinjuice) sammen med jerntablettene.

Håper dette var til hjelp, lykke til!