Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ikke diagnostiser kreft selv!

Spørsmål

Hva er sjansene for at jeg har lymfekreft?
Tror jeg har hovne lymfeknuter.
De er ikke 1 cm i diameter så de er vell ikke hovne i følge legeboka?
Men de har aldri vært slik før. Føler meg slapp. Føles som jeg kanskje har feber, men termometeret måler kun 37,4.

Har en lymfeknute ved kjevevinkelen. Denne er rundt, kanskje på størrelsen med en ert, og den er vond å ta på. Tror jeg har flere på samme størrelse under den muskelen på siden av halsen, men er ikke sikker da den er veldig vanskelig å kjenne. Tror også jeg har noen i armen, de er også like små.

Har ikke halsbetennelse, har ihvertfall ikke vondt i halsen, eller vanskelig med å svelge.

Er redd det skal være kreft, tenker alltid det verste. Har lest litt om de forskjellige lymfo typene og ser på statistikken at sjansene er utrolig små for at akkurat jeg har fått denne sykdommen, men likevel.

Hvilken symptomer har lymfekreft?

Hvor store skal lymfeknutene være for at det skal være antydning til kreft?

Kan man ha hovne lymfeknuter uten noen spesielle tegn til infeksjon, og hva er et tegn på infeksjon?

Hvilken type infeksjon fører til hovne knuter både i halsen og i armene?

Eneste alternativet jeg finner er kyssesyke, men får man ikke vite det av blodprøver?
Legen sa mine blodprøver var normale, så da kan det ikke være det?
Eller må man teste spesifikt for kyssesyke?

Legen tok bare generelle blodprøver.

Har ikke noen spesiell oppsamling i magen, har hatt litt hoste over lang tid. Sånn ala hoste en gang annenhver dag eller noe sånt, det regnes vell ikke som hoste som burde sjekkes ut?
Leste litt om hoste over lang tid kunne være lymfekreft mellom lungene, men det sto ingenting om hvor ofte man måtte hoste for å kvalifisere.

Mann, 21 år

Svar

Hei.

Det er mye å si om dette. Det viktigste er at du er helt nødt til å ta deg en grundig prat med din fastlege om denne bekymringen din, for grundig informasjon fra legen din er noe av det som vil hjelpe deg mest her.

Det er riktig å la en lege kjenne på hovne lymfeknuter. Legen vil ved å kjenne på lymfeknutene si noe om der er noen mistanke om alvorlig sykdom eller ikke. Det er den viktigste undersøkelsen. Blodprøver er mindre viktig i første omgang.

Svært mange mennesker har hovne lymfeknuter f.eks. på hals og i armhule livet gjennom uten at det er tegn på sykdom.

Jeg skal prøve å svare på dine spørsmål fortløpende:

"Hva er sjansene for at jeg har lymfekreft?"

Det er igrunnen "feil spørsmål" å stille -i alle fall et spørsmål som du ikke har noen som helst nytteverdi av å få svar på om det hadde latt seg gjøre å svare på det, for det lar seg heller ikke gjøre å besvare dette i "prosent" e.l.
Se mer om dette under.

"De er ikke 1 cm i diameter så de er vel ikke hovne i følge legeboka?"

En lymfeknute man kan kjenne med fingrene, er hoven/oppsvulmet. Om en lymfeknute er hoven eller ikke, har ikke med antall mm å gjøre.

"Hvilken symptomer har lymfekreft?"

Et ualminnelig lite hensiktsmessig innfallsvinkel for deg. Det du trenger, er å få lege til å kjenne på dine lymfeknuter, og fortelle deg at de er normale og at der ikke er noen grunn til bekymring. Samt at legen må gi deg en svært grundig innføring i disse tingene, dvs mer om det jeg skriver en del om her. Å få rede på symptomer på lymfekreft vil du IKKE ha noen form for nytteverdi av. Det vil kun fyre opp kreftangsten din. Du vil allikevel ikke være i stand til å avgjøre selv hva dine lymfeknuter representerer eller ikke, eller om du har kreft eller ikke, ved å lese lister over symptomer på lymfekreft.
Jeg lar derfor med vilje være å svare på akkurat det spørsmålet, da jeg mener at slik informasjon er det du eksplisitt IKKE trenger nå, og at det faktisk vil virke uheldig for deg nå, med din kreftbekymring.
Det er meget lett å søke på symptomer på lymfekreft på nettet, men jeg fraråder deg det sterkt.

"Hvor store skal lymfeknutene være for at det skal være antydning til kreft?"

Også unyttig / "feil" spørsmål. Og fremfor alt så vil ikke du kunne bruke slik informasjon til å tenke deg frem til en konklusjon om det er sannsynlig at du har kreft eller ikke. Mange andre ting enn størrelse på lymfeknutene har betydning: Antall, lokalisasjon, om de vokser jevnt, overflaten, fasongen, om de er fritt bevegelige i forhold til omkringliggende vev eller ikke. Å vurdere alt dette (og ikke bare størrelsenI) krever en erfaren legehånd og IKKE noe man kan eller skal lese seg frem til, og derfor er dette igjen nok et argument for å delegere hele denne saken til din lege, mao. få legen til å kjenne på lymfeknutene dine og fortelle deg at der ikke er noen grunn til bekymring (hvilket er den helt klart mest sannsylige konklusjonen, rent statistisk)

"Kan man ha hovne lymfeknuter uten noen spesielle tegn til infeksjon, og hva er et tegn på infeksjon? "

Ja, man kan ha kronisk forstørrede lymfeknuter uten foreliggende infeksjon, og uten at der foreligger sykdom.
Tegn på infeksjon, generelt:
Feber, sykdomsfølelse, lokal hevelse / rødhet, samt at listen over mulige symptomer på infeksjon er helt endeløs og fullstendig avhengig hvilket organ og hvor i kroppen det evt er en infeksjon. Infeksjon i hjernen gir andre symptomer enn en blærekatarr, f.eks.

"Hvilken type infeksjon fører til hovne knuter både i halsen og i armene?"

Listen over mulige sykdommer er vel nærmest ubegrenset lang. Alminnelige og vanlige virusinfeksjoner som f.eks. influensa og mononukleose ("kysssesyke") er to eksempler.

"Eneste alternativet jeg finner er kyssesyke, men får man ikke vite det av blodprøver? "

Kun hvis man undersøker / tar spesifikke blodprøver mhp kyssesyke / mononukleose, ikke ellers. Dette er forøvrig en sykdom som over halvparten av oss har hatt i løpet av barneårene, som oftest uten å vite om det, og de resterende får det gjerne i løpet av ungdomstiden og tidlige voksenår, slik at de fleste voksne har gjennomgått denne sykdommen og er immun mot den. Det er en ukomplisert sykdom som så og si alle gjennomgår, og den trenger ingen behandling og der finnes ingen behandling. Kroppens immunapparat kurerer sykdommen under normale omstendigheter.

"Legen sa mine blodprøver var normale, så da kan det ikke være det? "

Det kommer an på hvilke blodprøver som er tatt, jfr under.

"Eller må man teste spesifikt for kyssesyke? "

Ja. Ellers finner man det ikke ut.

"Legen tok bare generelle blodprøver."

Det er ingenting som heter "generelle blodprøver". Man må lete etter noe, be om å få noe konkret undersøkt. Spør derfor din lege om hvilke prøver som er tatt, slik at du holdes informert om din tilstand og hvor langt utredningen er kommet.

"Har ikke noen spesiell oppsamling i magen, har hatt litt hoste over lang tid. Sånn ala hoste en gang annenhver dag eller noe sånt, det regnes vell ikke som hoste som burde sjekkes ut? "

Vi kan ikke være så kategoriske, og det er helt feil å tenke at man skal hoste så og så mye for å "kvalifisere" for å få sjekket det.
Hoste over tid skal legeundersøkes, og det å be legen sette stetoskopet på lungene skal man ikke ha spesielt høy terskel for. Og omvendt: Det skal mye til for at en lege ikke velger å lytte på lungene til en pasient som hoster i større eller mindre grad. Der finnes jo ingen grunner for å ikke lytte på lungene til en pasient, for å si det slik.

Alt i alt er der nok en særdeles stor sannsynlighet for at du er helt frisk, men du må få lagt fra deg denne bekymringen, for det å ha mistanke om at man har en uoppdaget kreftsykdom gjør så mye med deg og din helse at du kan ikke fortsette å ha det slik. Legen din har effektive måter å få deg til å bli kvitt denne bekymringer, og oppsøke legen med en slik "bestilling". Med stor fordel kan du gi legen en kopi av vår korrespondanse her, jeg anbefaler det faktisk. Da kan dere ta opp dialogen og tankerekkene jeg har hatt her, og du kan få hjelp av legen din til å bli kvitt din bekymring. Deri ligger grundig informasjon, som du trenger.
Fremfor alt må du legge fra deg dine tanker om å finne ut selv om du kan ha kreft eller ei, hvilket du mer eller mindre bevisst ser ut til å være i gang med her, hvor du innhenter opplysninger om symptomer på lymfekreft, ber om størrelser på lymfeknuter osv osv.
Din jobb KAN den jobben og har svær kompetanse på å gi deg et riktig svar på dette, mens du har din kompetanse på andre områder. Deleger derfor hele denne jobben med å finne ut om du har kreft eller ikke, til din lege.
Det er det viktigste i alt jeg har skrevet til deg her, så følg det rådet!

Lykke til!