Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor får jeg så lett blåmerker?

Spørsmål

hei
Jeg har altid tålt masse uten å få blåmerker.
men i det siste er det bare et lite klapp på skuderen som skal til før jeg får et kjempe blåmerke.
har blåmerker på knæra og låret og hofta og føttene og overarmen og magen, det på låret har jeg hatt i over 1 månede og er fortsatt like blått om ikke verre og det er helt sårt å ta på.
føler musklene er helt såre og lemstre, uten at jeg har gjort noe.
hva kan dette være? kan det være mangel på noe vitaminer eller no?
har ikke akurat levd så sunt den siste måneden!! Relevante sykdommer/medisiner: har slitt med en senebetenelse i håndledde og gått på voltaren som tok svært hardt på magen. sluttet med de for 1 uke siden.

Mann, 21 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså merket at du lettere har fått blåmerker i det siste, til tross for at du lever sundt. Dette er et ganske subjektivt symptom, da det er ganske vanskelig å vurdere styrken på en skade opp mot tidligere skader, tatt i betrakting av hvor på kroppen skaden er, styrken og hvordan skaden skjedde. Det jeg mener er at det kan godt være tilfeldig at du har hatt den følelsen den siste tiden. På det andre siden finnes det en rekke tilstander som kan føre til at du lettere får blåmerker.

Årsakene kan deles i 3 grupper: 1)Tilstander som gir et lavere nivå av blodplater, 2)tilstander som gjør at blodplatene ikke fungerer og 3)tilstander som gjør at veggene i blodårene blir mer skjøre. Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer, og blodplater (trombocytter). Blodplatene har blodlevring som oppgave. Kutter eller slår man seg, er det aktivitet i blodplatene som gjør at det etter hvert slutter å blø. Mangel på blodplater, eller det at blodplatene ikke fungerer som de skal, kan føre til at du lett får blåflekker, lett blør neseblod eller at du blør mer enn normalt ved tannpuss og lignende. Noen kan også ha blødninger fra tarmen. De viktigste årsakene til for få eller for dårlige blodplater er disse:
- Beinmargen lager ikke nok blodplater. Kan skyldes noen medisiner, enkelte beinmargssykdommer (blant annet leukemi) eller strålebehandling.
- Blodplatene blir ødelagt. Kan skyldes infeksjoner (blant annet meningokokksykdom), noen medisiner, systemisk lupus erythematosus, lymfekreft og forstørret milt. En nokså vanlig årsak kalles ITP (idiopatisk trombocytopenisk purpura). Årsaken til denne sykdommen er ikke kjent. Det at blodplatene fungerer dårlig kan skyldes beinmargssykdommer, medisiner (blant annet acetylsalisylsyre og betennelsesdempende medisiner), nyresvikt med urinforgiftning og von Willebrands sykdom.

Skjøre blodårevegger kan være medfødt eller skyldes medisiner (glukokortikoider, penicillin, sulfonamider), høy alder, mangel på vitamin C, infeksjon (blant annet skarlagensfeber), skader, trykk, blodårebetennelse eller bindevevssykdommer.

Voltaren vil kunne gi lavt nivå av blodplater, selv om dette er veldig sjelden, Som du også ser over så vil mangel på Vitamin C kunne gjøre karene dine skjøre, men det er også sjelden hos eller friske mennesker i industrialiserte land.
Jeg vil anbefale seg å gå til fastlegen din for å undersøke dette nærmere. Legen kan ta prøver for å avgjøre om blodplatene og blodlevringssystemet fungerer som de skal. Eventuell behandling avhenger av årsaken til plagene.

Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-