Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor betyr ikke en hoven lymfeknute nødvendigvis kreft?

Spørsmål

Hei, For sånn 2-3 mnd siden merket jeg en kul i armhulen. Den var nesten ikke synlig, men for 1mnd siden bestemte jeg meg for å gå til legen med det, han kjente på kulen og sa det var en hoven lymfeknute. Den gjør ikke vondt eller noe. Men jeg synes det er litt rart at den har vært hoven så lenge, og jeg har ikke hatt noe infeksjon/vært syk eller noe sånt. Han sa vi kunne ta MR av den, og venter nå på time til det. Men det jeg lurer på er om dette kanskje kan være lymfekreft? Jeg er 18 år gammel, lever egentlig ganske sunt. Legen sa han ikke hadde noen mistanke om kreft, men er det ikke rart at den er hoven så lenge uten noe infeksjon? Jeg er ganske bekymret for at dette er lymfekreft og har ikke MR time før mange uker. Hvis dette er lymfekreft, hvor lang tid tar det før det sprer seg? Kulen har vokst litt i størrelse på 3-4 uker, nå er den litt mer tydelig. Indikerer dette på at det er kreft? I tillegg så sa legen at den var fritt bevegelig i vevet, hva betyr dette i forhold til lymfekreft? Er det slik at den ikke er fritt bevegelig i vevet hvis det er kreft? Han sier han ikke har mistanke om kreft, men jeg forstår ikke hvordan det kan være det når jeg har hatt den såpass lenge og den ikke har gått vekk/blitt mindre. Skjønner det kan være vanskelig å si noe utifra beskrivelsene mine, og jeg må egentlig bare vente på svar på MR. Men er bare veldig bekymret og redd og er lenge til jeg får svar, så lurer bare på om det at den ligger fritt i vevet kan tyde på at det ikke er kreft? Jeg forstår bare ikke helt hvorfor legen ikke mistenker at dette er kreft, for den eneste logiske løsningen jeg har er at dette er kreft i lymfeknuten. Hva annet kan det være liksom? Den sitter dypt, ikke i huden. Hovne lymfeknuter er jo ikke hoven så lenge? Har ingen betennelse/infeksjon jeg vet om. Kan en lymfeknute uten kreft plutselig hovne opp i flere måneder uten noe infeksjon? Hilsen jente 18

Kvinne 18
Svar

Hei.


Hovne lymfeknuter er svært vanlig, og det er en del av vårt fungerende immunapparat. De svulmet opp ved angrep av bakterier og annet, og forblir oppsvulmede i en god del tid etter at et bakterieangrep er over. I noen tilfeller kan de forbli hovne over svært lang tid også, uten at det betyr noe galt. Lymfekreft er derimot svært sjeldent.

Du har gjort det du skulle her, altså latt legen din kjenne på kulen. Det er den viktigste undersøkelsen, og leger har svært stor erfaring i å bedømme lymfeknuter ved å kjenne på dem. Det at legen etter å ha kjent på lymfeknuten sa at han ikke hadde mistanke om kreft, er selvfølgelig utmerket, og det er verd å stole på. Det er også verd å legge til at legen hadde faktisk ikke sagt dette om ikke det var tilfelle, for eksempel for å berolige deg eller lignende. Derfor hadde jeg valgt å stole på dette, om jeg var deg. Du har en del spørsmål omkring lymfeknuter her, som jeg skal prøve å besvare deg, og jeg tenker at det kan hjelpe deg til å velge å klare å stole på din leges vurdering her.

Legen din hadde heller på ingen måte tatt sjanse på å la deg gå å vente på en time for utredning av noe som potensielt kunne ha vært kreft. Da henviser legen til det som kalles "pakkeforløp kreft", dvs at en går forbi ventelister og prioriteres raskt. Ingen venter på time om det er mulighet for kreft.


Jeg besvarer dine spørsmål ett av gangen:


".....men er det ikke rart at den er hoven så lenge uten noe infeksjon?"


Nei. Lymfeknuter kan som forklart ovenfor forbli oppsvulmet lenge etter at de har vært aktivert som en normal del av immunforsvaret vårt. Ofte så behøver det ikke å ha vært infeksjoner vi har merket, men f.eks. et bakterie- eller virusangrep som ikke har ført til merkbar sykdom, nettopp fordi immunapparatet har fungert som det skal. 


 "Hvis dette er lymfekreft, hvor lang tid tar det før det sprer seg?"


Dette er et hypotetisk spørsmål som egentlig ikke har relevans for deg, siden ingenting gir mistanke om kreft her. Rent generelt så finnes det ikke noe konkret svar på dette i form av antall dager, uker eller måneder, for det er en helt gradvis prosess. Men legg fra deg dette spørsmålet, da det ikke har noen praktisk betydning for deg."Kulen har vokst litt i størrelse på 3-4 uker, nå er den litt mer tydelig. Indikerer dette på at det er kreft?"


Nei, det gjør det ikke. Det indikerer mer at det er en reaktiv lymfeknute, som det kalles, dvs at den svulmer opp som den skal ved at immunapparatet er aktivert.


"I tillegg så sa legen at den var fritt bevegelig i vevet, hva betyr dette i forhold til lymfekreft? Er det slik at den ikke er fritt bevegelig i vevet hvis det er kreft?


"Fritt bevegelig i vevet" er et medisinsk uttrykk som brukes for å beskrive godartede prosesser / ikke-kreft, fordi kreftsvulster har en tendens til å gro inn i omkringliggende vev, og da er de ikke fritt bevegelige.".....så lurer bare på om det at den ligger fritt i vevet kan tyde på at det ikke er kreft?"


Det er som forklart ovenfor, et veldig godt tegn. Hadde den ikke vært fritt bevegelig, ville legen kanskje fått mistanke om kreft.


"Jeg forstår bare ikke helt hvorfor legen ikke mistenker at dette er kreft, for den eneste logiske løsningen jeg har er at dette er kreft i lymfeknuten. Hva annet kan det være liksom?"


Det er på ingen måte "den eneste logiske løsningen". Årsaken har jeg forklart ovenfor: Lymfeknuter svulmer opp og skal svulme opp, som en del av et fungerende immunapparat.


 "Hovne lymfeknuter er jo ikke hoven så lenge?"


Jo, det kan de absolutt være. Det er en helt feil antagelse i fra deg, og når du har tenkt slik, så har du brukt den antagelsen til å trekke feil konklusjoner om at det "må være" kreft.


"Kan en lymfeknute uten kreft plutselig hovne opp i flere måneder uten noe infeksjon?"


Som forklart ovenfor, så kan lymfeknuter svulme opp som følge av bakterie- og virusangrep vi ikke merker, dvs som ikke gir full sykdom, men som blir bekjempet av kroppens immunforsvar før de klarer å lage noen merkbar sykdom.


Jeg håper og tenker at denne informasjonen kan hjelpe deg til å legge fra deg din kreftbekymring.

Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-