Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lav blodprosent har jeg?

Spørsmål

Hei jeg har vært hos legen og målt jernlager og blodprosent, og har fåt svar at dette er lavt men hvor lavt er det? S-Ferritin 4 ogB-Hemoglobin 10,9

Kvinne, 46 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså fått beskjed om at blodprosenten og jernlagrene dine er lave, fått resultatet på blodprøvene dine, men lurer på hva det egentlig vil si, og hvor lav blodprosenten din egentlig er.

Blodprosent er et begrep som tidligere ble mye brukt for konsentrasjon av hemoglobin i blodet. Den normale konsentrasjonen av hemoglobin ble satt til 100%. På grunn av blodtap under menstruasjon ble normalen 100% fastsatt ved litt lavere hemoglobinkonsentrasjon for kvinner enn for menn.

I dag er det egentlig helt forlatt å oppgi hemoglobinkonsentrasjon i blodprosent, men det er likevel en del som synes det er greiere å forholde seg til prosenttallet. En kan få et tilnærmet prosenttall ved å multiplisere konsentrasjonen av hemoglobin med 7. I ditt tilfelle blir det da 10,9 x 7 = 76,3 %.

Et gjennomsnittlig hemoglobinmål nå er ca 14 g/dl, men kan variere fra 11 til 17 hos friske. Lav blodprosent, anemi, defineres som Hb mindre enn 10 g/dl for gravide, Hb mindre enn 12 g/dl for kvinner i befruktningsdyktig alder, eller Hb mindre enn 13 g/dl for menn og kvinner etter overgangsalderen. Ditt hemoglobin nivå er altså 10,9 g/dl som er under nedre grense for det som er normalt, men regnes som lett anemi, altså litt lav blodprosent. Alvorlig anemi defineres som Hemoglobin under 8, moderat anemi er 8-10, og lett anemi er mellom 10 og nedre referansenivå.

Symptomer på lav blodprosent kan være tretthet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, tungpust, hodepine, øresus. Hos personer med åreforkalkning i hjertets eller beinas blodårer, kan anemi føre til forverring av brystsmerter (angina pectoris) eller smerter i beina under anstrengelse.

Jernmangelanemi, vil si lav blodprosent som skyldes mangel på jern. Jernmangel betyr at kroppens jernlagre er tomme. Jern er nødvendig for at kroppen skal kunne lage proteinet hemoblogin (Hb) som frakter oksygen i blodet. Jernmangel påvises gjennom måling av lave verdier av blodprøvene ferritin og transferrin-metning. Jern er nødvendig for produksjon av hemoglobinmolekylene som frakter oksygen rundt i kroppen. Hele tiden taper kroppen jern. Et gjennomsnittlig tap er omkring 1 mg jern per døgn, noe som tilsvarer 2 ml blod. Menstruerende kvinner taper følgelig mer jern enn menn. Vanlig norsk kosthold inneholder fra 5-15 mg jern per dag, hvorav 10% tas opp i tarmen. Jernmangel oppstår når kroppens jernbehov overstiger jernopptaket fra kosten. Forklaringen på jernmangel kan noen ganger være blødninger i magetarm-kanalen. Avføringen kan da bli mørk eller svart. Store menstruasjonsblødninger er en annen hyppig årsak til jernmangelanemi. Dårlig kosthold kan forårsake jernmangelanemi.

Normale voksne har ca 3-4 g jern i kroppen. 60-70% av dette finnes i hemoglobinet i de røde blodcellene. Resten finnes lagret i lever, milt og benmarg. Jernet som lagres, bindes til spesielle lagringsproteiner, og det mest vanlige kalles ferritin. Ferritin er et godt mål på det generelle jernnivået i kroppen. Det er en prøve som blir tatt forholdsvis hyppig. Normalområdet for ferritin varierer noe fra laboratorie til laboratorie, men er hos menn: 25-200 µg/L, og kvinner: 10-110 µg/L. Du har altså fått målt en ferritin på 4, som er ensbetydende med jernmangel.

Når det gjeler behandlingen for jernmangelanemi, er målet å normalisere hemoglobin-verdien samt å øke ferritin til omtrent 50 µ g/dl. Hos menstruerende kvinner må man ofte nøye seg med en noe lavere ferritin-verdi. Du bør selv påse å få i deg nok jern gjennom et jernrikt kosthold og ekstra tilskudd av jern, f.eks. jerntabletter.

Blant jerntabletter er førstevalget ferrosulfat-tabletter, 200 mg 2-3 stk per dag. Andrevalget er jerntabletter i depotform. Det er gunstig å ta C-vitaminer (gjerne som appelsinjuice) sammen med jerntablettene for å øke opptaket. Som en siste utvei ved sviktende jernopptak kan det gis jernsprøyter. Ved kroniske blødninger (inkludert større menstruasjonsblødninger) kan man ha nytte av cyklokapron, som hemmer blødning. Siste utvei er å gi blodoverføringer. Vanlige bivirkninger med jernpreparater er kvalme, magesmerter, forstoppelse eller løs mage.

Håper svaret kan være til hjelp! Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-