Høy blodprosent

Spørsmål

Jeg er blodgiver, og har hatt ganske høyblodprosent rundt 16, 17.
Siste gangen jeg gikk, målte de blodprosenten min til litt over 18.
Jeg fikk beskjed om at de ville da ta en utvidet test, for å se om det kunne være spesielle årsaker til dette.
Mitt spørsmål er: Hva er farene ved for høy blodprosent, og hva kan en gjøre for å forebygge dette? Jeg er kun festrøyker ca 1-3 ganger p.r. måned, men jeg bruker snus daglig!

Blodgiveren

Mann, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Den ”normale” blodprosenten (egentlig hemoglobin-konsentrasjonen, Hb) for menn på din alder ligger mellom 13,5 og 16,5 (”normalverdiene” kan variere noe mellom ulike laboratorier). Verdien din på litt over 18 er altså noe forhøyet i forhold til gjennomsnittet for menn på din alder. For høy blodprosent – dvs. for høy konsentrasjon av hemoglobin i blodet – kalles på legespråket for polycytemi.

Noen ganger finner man ikke noen bakenforliggende årsak til polycytemi, mens andre ganger vil sykdom eller andre faktorer føre til at blodprosenten blir for høy. Blant annet kan enkelte hjerte-, nyre- og lungesykdommer, og en sjelden gang kreft, gi polycytemi. Vanndrivende medisiner, lavt inntak av væske, oppkast, diaré, kraftig overvekt, stress, storrøyking, og hvis man oppholder seg høyt over havet over en lengre periode, vil også kunne føre til at blodprosenten stiger.

Ofte merker man ikke noe til at man har høy blodprosent, men noen får symptomer som hodepine, svimmelhet, øresus, samt hjertekrampe eller leggsmerter ved aktivitet.

Den største faren ved for høy blodprosent er at det kan oppstå blodpropp i en samleåre (vene) eller en pulsåre (arterie). For eksempel vil blodpropp i leggen kunne gi lokal smerte, hevelse, varme og rødhet, mens blodpropp i lungen blant annet merkes ved brystsmerter og pustevansker.

Du spør hva du kan gjøre for å forebygge for høy blodprosent. For det første bør du få sjekket ut hos legen din om det er noen spesiell årsak som ligger bak, blant annet med en serie blodprøver og en generell undersøkelse. Hvis det skulle vise seg å være en sykdom eller annen tilstand som kan forklare den høye blodprosenten, kan det være nødvendig med en spesifikk behandling rettet mot dette. Dessuten er det viktig at du er påpasselig med å få i deg nok væske, da dette kan bidra til å ”tynne ut” blodet. Det at du gir blod vil i seg selv også føre til at blodprosenten din synker, og dette brukes faktisk som behandling ved noen typer polycytemi.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn