Hovne lymfeknuter skyldes svært sjelden kreft

Spørsmål

Hei Dr Barexstein
Jeg var hos en turnuslege i dag. For 3 måneder siden var jeg syk, halsvonde, snørr og feber + veldig hoven og vond hals. Hevelsen på halsen gikk ned når jeg ble frisk, men den forble hoven i forhold til normalen.
Jeg tenkte ikke så mye på det, siden jeg hele sommeren har gått snørret og vært tørr i halsen pga av gressallergi (er sløv med allergipiller,), kan lymfeknuter hovne opp på grunn av allergi? Hadde også en lett forkjølelse for en liten måned siden. Kan også nevne at jeg sjekket en lymfeknute helt opp mot halsen for 8 år siden som bekymret meg. Den også på venstre side (har den fortsatt) men da sa bare min daværende fastlege at det kunne være vanlig med litt asymmetri så vi kunne bare følge med.
Men gikk til legen i dag for jeg ble plutselig litt bekymret. Jeg kom inn, forklarte problemet, legen spurte straks om nattesvette, vektnedgang og allmenntilstand noe jeg forbinder med lymfekreft, så jeg ble litt skremt. Legen kjente på halsen og konkluderte med at jeg var mer hoven på den ene siden (noe jeg visste) men sa den kjentes glatt og fin ut. Ville sende meg for å ta ultralyd. Tok en rekke blodprøver. Jeg har god allmenntilstand og ingen symptomer utover den hovne halsen. Senking og crp fin
Hun fortalte ingenting og jeg spurte ingenting. Tror hun det er kreft siden hun sendte meg på ultralyd? Kan det være andre årsaker til permanent forstyrra lymfeknuter? Kan man se eventuell kreft på blodprøver? fortell litt utfra hva jeg skriver

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du tolker nå det at du har blitt henvist til en ultralyd av lymfeknuten, som noe som "muligens" taler i retning av kreftmistanke. Det er fundamentalt feil å tenke slik.

Jeg kan fortelle deg at det å henvise en pasient videre i systemet, er noe mange leger gjør, bl.a. for å "få pasienten videre", ("somebody else`s problem") , for å gardere seg selv mot å overse noe, eller fordi legen tror pasienten forventer dette, eller kort og greit for å få avsluttet konsultasjonen raskest mulig. Dette sies ikke eksplisitt i konsultasjonen vanligvis og naturligvis. Jeg sier ikke at det var av noen av disse grunnene at din lege henviste deg, men det er svært vanlig praksis, på godt og vondt. Kombineres en slik handlemåte med lite eller fraværende informasjon, slik som i ditt tilfelle, blir det naturligvis den beste grobunn for feiltolkninger og bekymringer. Mange vil tenke: "Jeg hadde ikke blitt henvist videre dersom ikke legen hadde hatt en eller annen mistanke om noe...." Men slik er det altså ikke alltid, i det hele tatt.

Nå snakker jeg helt generelt, men det er viktig at du er klar over dette. Og det er dette som er årsaken til at det blir så grunnleggende feil å tolke en henvisning videre som "mulig kreft" e.l.

Det er også slik at det helt, helt store flertallet av alle hovne lymfeknuter IKKE skyldes kreft. Og mange mennesker har permanent forstørrede lymfeknuter livet gjennom.

Alt dette er generell informasjon, som jeg gir deg for at du skal kunne få muligheten til å se at din tolkning her er ganske så feil. Og det er svært, svært vanlig at pasienter mistolker en viderehenvisning nettopp slik du gjør: "Legen må ha en mistanke om noe....." Men slik er det altså ikke.

Når det er sagt, kan jeg naturlig nok ikke si noe konkret om akkurat din lymfeknute, uten å ta og kjenne på den. Leger har svært stor erfaring i å kjenne på lymfeknuter og gjøre vurderinger av om de kan ha med kreft å gjøre eller ikke. Jeg synes du skal ringe din fastlege og spørre konkret om han/hun hadde noen slik mistanke, eller om henvisningen var mer rutinepreget, "bare for å ha det gjort" e.l.

Blodprøver og kreft, jfr ditt spørsmål: Noen ganger kan kreft oppdages via blodprøver, andre ganger ikke i første omgang. Normal senkning og crp taler i mot kreft og enhver sykdom.

Jeg ville ikke bekymret meg for dette her og nå, om jeg var deg. Men ring gjerne legen din for litt mer informasjon, om du merker at du fortsetter å bekymre deg. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-