Hovne bein

Spørsmål

Har plutselig fått tunge ben. Har prøvd vanndrivende Furix 20 mg, men det hjelper ikke.

Mann 79

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


En opplevelse av "tunge bein" betyr kanskje at du har hevelser / væskeansamlinger i beina.  Hvis du vil finne ut om det er dette som er årsaken, så kan du trykke med fingertuppen ned mot områdene som er hovne og holde trykket i noen sekunder. Hvis det da blir sittende igjen en liten grop i vevet etter fingeren, så er det slike væskeansamlinger som er årsaken. Dette kalles ødem. 

Ødem kan ha mange forskjellige årsaker, og behandlingen vil avhenge av årsaken. Du er 79 år, og en vet at sykdommer forekommer oftere med økende alder. Hjertesvikt er en mulig årsak til ødemer. Jeg tror naturligvis ikke noe om hvorvidt dette kan være årsaken i ditt tilfelle, men siden du er såpass voksen, synes jeg du bør oppsøke lege for å få kartlagt årsaken til dette, ikke minst for å utelukke evt sykdom. 


En vanligere årsak er det som kalles venøs insuffisiens, dvs at venene i beina (blodårene som bringer blodet tilbake til kroppen) ikke fungerer optimalt, f.eks. ved at klaffene inni årene ikke fungerer fullgodt, og da samler blodet seg nederst i beina (med tyngdekraften), og vevsvæske lekker ut fra årene og ut i vevet, og gir ødemer / væskeansamlinger. Dette er ikke noen egentlig "sykdom", men mer et mekanisk fenomen. Vanndrivende som du har forsøkt (Furix) hjelper ikke mot denne typen ødemer. Det som hjelper mot slike væskeansamlinger, er å ha beina på en krakk eller litt over horisontalen, hver gang du setter deg ned. Da renner blodet "den riktige veien", dvs mot kroppen, og hevelsen avtar effektivt. Og elastiske støttestrømper har god effekt. De kan du kjøpe på apotek eller bandasjist, og du vil der få veiledning for valg av riktig størrelse.


Håper det var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-