Hemokromatose og blodgivning

Spørsmål

Hei, for snart ett år siden meldte jeg meg frivillig som blodgiver, påvirket av alle kampanjer blodbanken har pga mangel på blodgivere. Etter grundig sjekk, fikk jeg vite at jeg har Hemokromatose. Jeg ble deretter avvist som blodgiver pga denne diagnosen, og tapper nå blod to ganger i måneden ved sykhuset. De har ikke bruk for blodet, og jeg synest det er svært synd at mitt blod blir kastet i søpla i stedet for at det kunne komme til god nytte hos blodbanken. Jeg har hørt at blodet mitt er "friskt", og at man tidigere mottok hemokromatosepasienter ved blodbanken. Er det en medisinsk årsak til at mitt blod ikke kan benyttes av blodbanken? Sykdommer: Hemokromatose Medisiner: Tapper blod hver 14.dag, jernfattig kost Kvinne, 30 år

Svar

Hei!

Det er ingenting i veien for å bruke blodet fra hemokromatosepasienter ved blodoverføringer hvis de ellers er friske, jeg vet ikke sikkert hvorfor praksisen er slik du beskriver i din blodbank.

Imidlertid har det vært noe uenighet/uklarhet om dette de siste årene, og det kan være at ikke alle er like oppdaterte. Det kan også være praktiske årsaker til dette, det bør personalet ved blodbanken din kunne svare på.

Alle ferske kilder jeg har sjekket er enige om at det ikke er noe i veien for å bruke blodet.

Les mer om Hemokromatose under linken over til høyre.