Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg forstørret milt eller ikke?

Spørsmål

Hei. Jeg ble i 2014 utredet pga uspesifikke mageplager. Tok ultralyd og det ble tilfeldigvis oppdaget en forstørret milt på 13.1 cm. Tok ny ultralyd etter 2 svangerskap pga videre utredning og milten var da 14.3 cm (i april i år). Har siste tiden slitt med smerter ved venstre brystkasse/ribbein og ble da henvist til ny ul for å se om milten var årsaken. Den viste nå i dag 14.4 cm. Ble henvist til hematologisk avdeling på sykehuset for vurdering mtp milt. Legen fikk da følgende til svar: Angående vurdering av splenomegali med ultralyd. Ingen opplysninger om pasienten har noen B-symptomer eller lymfadenopati. Pasienten bør utredes nærmere med CT thorax og abdomen for å se om det foreligger andre manifestasjoner med lymfadenopati eller fokale lesjoner i milt eller om det foreligger portvenetrombose som årsak til splenomegali. Utfra blodprøvene tatt 08.05.19, har pasienten ikke anemi, leukocytter normale med normale diff-telling, trombocytter normale. Ikke tatt hemolyse status som kan gi splenomegali som ved kronisk hemolyse. Bør også ta bilirubin, LD-haptoglobin, immunoglobuliner, elektroforese, bør også taes JAK2 mutasjon for å se om den splenomegalien er en del av myeloproliferativ sykdom. Hvis det skulle vise noe patologi ved lymfadenopati eller fokale lesjoner i milten, positivt JAK2 mutasjon, bør pasienten henvises på nytt til Hematolog. Alt dette ble tatt og eneste funn var at CT viste lett forstørret milt på 12.4 cm. Dette var i mai i år. Alle blodprøver var normale bortsett fra en Alfa 1 antitrypsin. Denne utredes jeg for med gentest, men svar foreligger ikke. Legen har konkludert med at jeg bare er født med en litt større milt enn gjennomsnittet. Ultralydlegen fortalte meg i dag at det alltid finnes en underliggende sykdom ved forstørret milt så at jeg burde utredes grundigere. Nå er jeg livredd for diverse sykdommer som: myelofibrose evnt andre sykdommer med dårlig prognose. Hva tenker du? Kan du berolige meg? Hva bør jeg eventuelt utredes for?

Kvinne 30
Svar

Hei.


Vanlig størrelse på en milt er ca 12,5 cm, men det er velkjent at noen friske mennesker har milt på opptil 14 cm. Din siste måling er 12,4 cm, og den er blitt mindre, hvilket er bra og taler sterkt imot sykdom. 

Du er grundig utredet for eventuelle sykdommer som kunne ha gitt forstørret milt, og en har ikke funnet tegn til sykdom. Jeg er derfor helt enig med fastlegen din i at dette etter alt å dømme er normalt for deg. Ingen av oss er identisk, noen har stor nese og noen har liten nese, og på samme måte vil størrelsen på en normal milt kunne variere også.

Jeg ser at du under tilleggsopplysninger skriver at du har helseangst, og da er det ikke godt å være opptatt av slike ting. Jeg ser også at det ser ut som du har googlet sykdommer og symptomer, jfr diagnoser du nevner. Da kan jeg orientere deg om at det finnes knapt noe som er mer egnet til å forverre helseangst hos personer med helseangst, enn nettopp å lese om symptomer og sykdommer på nettet. Derfor vil jeg innstendig anbefale deg å innføre totalforbud for videre symptomgoogling. Ekstra trygg kan du også være, fordi du er utredet og en har ikke funnet tegn til sykdom, og fordi du nå har en helt normal størrelse på milten.

Jeg kan også nevne at en så vanlig sykdom som mononukleose / "kyssesyke" (noe så og si alle mennesker gjennomgår en-1-gang i løpet av livet) kan gi midlertidig forstørret milt, og det er fullt mulig at du kan ha hatt dette før den første målingen av milten, uten å tenke over det, kanskje du f.eks. har tolket det som en vanlig halsesyke e.l. Det er svært mange mennesker som har gjennomgått mononukleose uten å vite om det. Og etter en mononukleose som har gitt forstørret milt, vil milten gradvis over tid gå tilbake til normal størrelse igjen. Jeg sier ikke at dette nødvendigvis er forklaringen her, men det er fullt mulig, spesielt så lenge din milt nå har blitt mindre og er normalt stor igjen.

Håper det var greit svar, og ikke tenk noe mer på dette!