Frisk 27-årig kvinne med blodutredelse i huden

Spørsmål

Hei. For noen uker siden våknet jeg opp med blodutredelser på halsen, tre prikker som forsvant etter noen dager. For noen dager siden våknet jeg igjen med blodutredelser, denne gangen på låret og de har enda ikke gått bort (fire dager). Det er ikke utslett og klør ikke, det er under huden.Det er ingen hevelse eller kuler under. De blir ikke midlertidig borte når jeg trykker på dem. Er bekymret og er usikker på om jeg bør kontakte lege snarest, det er lang ventetid hos fastlegen og jeg drar på en ukes utenlandsferie om tre dager. Jeg er 27 år, røyker ikke, tar ingen medisiner eller p-piller, har ikke slått meg. Ingen helseutfordringer. Har en jobb hvor jeg står mye og har hatt mangel på d-vitamin og jern. Har glemt å ta tilskudd den siste tiden, og tenkte det kanskje kunne være derfor. Bør jeg komme meg til en lege før jeg drar på ferie? Hva kan det være?

Kvinne

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg har sett på bildene du har vedlagt, som er noe uklare og jeg kan ikke gi noe skråsikkert svar ut fra kun bilder, men det kan se ut som det er små blødninger under huden, som også kalles petecchier. Dersom de ikke forsvinner når du trykker på de, f.eks. med et glass, så kan det være slike. I tillegg så er det et kjennetegn med at de ikke kan føles med fingeren om du stryker over huden. Kan du det, så er det ikke petecchier.


Petecchier er et fryktet symptom i forbindelse med at det kan oppstå ved smittsom hjernehinnebetennelse, men det har jo ikke du. Da blir man raskt sykere og sykere, med høy feber osv., og petecchiene ville ikke ha kommet og gått slik som hos deg nå. Så for å begynne i denne alvorligste enden, så kan det utelukkes som årsak her.


Det kan være forbigående tilfeldigheter, som så mye annet i kroppen, dvs uten påvisbar årsak. Og slike blødninger kan også oppstå som følge av sykdom, f.eks. blodsykdommer og lave nivåer av blodplater. Du er ikke subjektivt syk, hvilket selvfølgelig er et godt tegn, men jeg synes at det må være rett å ta blodprøver for å se om der er noen bakenforliggende årsak til dette. Men dette er ingen akutt medisinsk situasjon, så jeg er helt klar på at du bare må reise på din planlagte utenlandstur, og så heller gå til legen din når du er tilbake om ti dager fra idag. Du kan jo evt bestille timen allerede nå, så den er klar til du er tilbake.

Og du kan ringe eller maile legen din (mange har mulighet for elektronisk konsultasjon) og høre om du kan ta blodprøver allerede nå, for da trenger du jo ikke legetime, kun et besøk på laboratoriet på legekontoret, og legen kan da gjøre klart for laben hvilke prøver du skal ta. Si det gjelder utredning av blødningstendens og sannsynlige petecchier.


Det kan nok neppe skyldes lave nivåer av jern og d-vitamin, slik du spør om.

Håper det var greie råd og svar. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn