"Frikjente" lymfeknuter, men jeg er redd for kreft allikevel

Spørsmål

Jeg ble i november 2016 henvist av fastlege til ultralyd grunnet hoven lymfeknute på halsen som fastlegen mente føltes noe fast ved palpasjon. Største lymfeknute (her kalt knute A) som ble funnet var en på 3,1 cm x 0,7 cm, med benignt utseende tatt øvrige radiologiske faktorer i betraktning. Lymfeknuten som føltes fast i formen var 1,4 cm x 0,3 cm stor (her kalt knute B), også denne med benignt utseende ifølge radiologen. Radiologen mente at biopsi overhode ikke var nødvendig. Det kan her nevnes at jeg ikke hadde noen infeksjon pågående når undersøkelsen ble tatt. Min fastlege stusset over størrelsen på knute A, men valgte å slå seg til ro med radiologens konklusjon.

For å følge med på disse lymfeknutene ble en ny ultralyd undersøkelse foretatt i midten av september 2017. Jeg hadde ingen infeksjon pågående ved denne undersøkelsen. Under den tiden er en forstørret lymfeknute oppdaget i lysken (her kalt knute C). Undersøkelsen viste at knute A var like stor som ved forrige undersøkelse, og det samme for knute B. Knute C var omtrent på 3 cm (husker ikke lengde på kort akse, men den var meget lang og tynn/oval). Igjen fikk jeg beskjed om at alle lymfeknutene så helt benigne ut, og radiologen forsikret om at han ikke engang ville ha vurdert å vurdere en biopsi på noen av disse lymfeknutene. På utskriften av undersøkelsen ser jeg nå at radiologen skrev at ingen av lymfeknutene var forstørret. Dette gjør meg forvirret: er ikke en lymfeknute med en langakse-lengde på 3 cm forstørret? Bør man ikke ta biopsi da?

Lymfeknutene ser altså ikke ut til å ha vokst noe siden første ultralydundersøkelse, og har ingen øvrige radiologiske tegn til malignitet (utover at de er lange). Blodprøver er tatt, og alt ser helt bra ut der. Kan nevne at jeg har hatt kyssesyken og cytomegalovirus tidligere (ei i forbindelse med undersøkelsene). Er i fin form, og har ingen B-symptomer.

Tenker du at jeg bør slå meg til ro med at dette er ufarlige lymfeknuter? Er veldig redd for kreft.

Svar

Hei.

Du har forholdt deg helt korrekt her: Du har oppdaget lymfeknuter som virket forstørret, og du har latt disse bli undersøkt av både almenlege og radiolog. Begges konklusjon er at alle lymfeknutene dine er helt normale, og fullstendig uten kreftmistanke. Hadde det vært så mye som antydning til mistanke, "at man ikke kan utelukke" osv, så hadde du naturligvis blitt utredet videre, med f.eks. biopsi. En jobber jo slik at en heller henviser hundre for mange til biopsi, enn akkurat en for lite. Det at du ikke har blitt henvist til biopsi, kan og bør du derfor tolke videre som at legene dine er helt sikre på dette. Leger tar IKKE sjanser i kreftvurderinger.

Men her har du istedet for å ta til deg legenes konklusjoner og legge bekymringene fra deg, hvilket var hele formålet med å gå til lege, fortsatt å tenke videre på dette og å bekymre deg videre. Da vil jeg minne deg på følgende: Hvis du ikke har til hensikt å stole på en leges vurderinger, og ultralydsresultatet osv, så kunne du "egentlig" latt være hele undersøkelsen, har du tenkt over det? Her "tar du over" saken, der legene dine var ferdige og allerede hadde konkludert. Det var jo ikke meningen, og det er heller ikke hensiktsmessig, for jeg vet at du er enig med meg i at det er langt større sannsynlighet for at dine leger gjør riktige vurderinger av dette, enn at du gjør det selv. Du er jo "inhabil" i saken, og du er redd for kreft, det betyr at du ikke nødvendigvis gjør objektive og rasjonelle vurderinger her, siden det du tenker om dette, naturligvis er farget av din frykt for kreft. Hvis du vil ha det best oppnåelige og sikreste svaret på om en lymfeknute kan skyldes kreft, så er det nettopp leger som vil kunne gjøre en slik vurdering best og sikrest, og det er jo det du ønsker deg, en sikrest mulig vurdering.

Det er heller ikke slik at alle forstørrede lymfeknuter kan eller skal taes biopsi av. Da ville særdeles mange menneskers liv bestå av å ta prøver av frisk normale lymfeknuter, og å bekymre seg og vente på svar. Lymfeknuter er jo en normal del av kroppen vår, på linje med nese, fingre og milt. De er der, og forstørrede lymfeknuter skyldes i de fleste tilfeller IKKE kreft. Og leger har kunnskaper om og erfaring med å avgjøre hvilke lymfeknuter som virker suspekte og som bør undersøkes videre og hvilke som ikke er suspekte. Og du har altså slike ikke-suspekte.

Når det gjelder størrelse, så er det slik at normale lymfeknuter har store individuelle variasjoner. Og det er mange andre faktorer enn størrelsen som er med å gi legen informasjon om den kan være ondartet eller ikke. F.eks. konsistensen, hardhet/mykhet, fasong, om den ligger løst forskyvelig eller om den er festet til omkringliggende vev, om den vokser osv. Her har alle disse faktorene vært vurdert av både fastlege og radiolog, og begge er helt enige i at her ikke er noen som helst mistanke om kreft.

Jeg vil da anbefale deg å rett og slett velge å stole på dette, ikke minst fordi du har ikke noen bedre valg. Hvem skulle du ellers velge å stole på i en så viktig sak som å avgjøre om en lymfeknute er godartet eller ondartet? Jeg synes du skal ta en rasjonell tankemessig avgjørelse nå om at nå er dette "case closed", og at du bestemmer deg for å stole på legenes vurderinger av denne, for hvis ikke du gjør det så vikler du deg inn i en tankemessig blindgate som det blir vanskelig å komme ut av. Du klarer jo ikke selv å tenke eller lese deg frem til andre eller sikrere konklusjoner uansett, så om du ikke velger å stole på disse vurderingene, så velger du faktisk videre usikkerhet og frykt for kreft, - i noe som undersøkelsene viser ikke har kreftmistanke.

Håper at dette innspillet og rådene kan være til nytte. Lykke til!